Златко Златанов (вдясно)
Slide
Slide

В условията на обявената глобална  пандемия от COVID 19, разговарям с г-н Златко Златанов, председател на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“  и с д-р Димитър Станчев – главен специалист по  физикална медицина, балнеология и медицински туризъм на туристическа дестинация Велинград и Западни Родопи.

Г-н Златанов, туризмът е един от най-силно засегнатите отрасли, вследствие на разпространението на коронавируса. Какво се случва с бизнеса в тази изключително тежка ситуация?

За съжаление, бизнесът е на колене. Всякакъв вид дейност е занулена. Знаете, че министър Ангелкова издаде заповед да се преустановят организираните пътувания на българи в страната и в чужбина, както и на организирани чуждестранни туристи у нас. Обявеното извънредно положение и мерките, които взе Националният кризисен щаб, доведоха до затваряне на заведенията за хранене и развлечения, но ние се отнасяме изключително отговорно и спазваме всички инструкции, защото най-важното сега е да се запазят здравето и живота на хората. Вярвам, че думите, които трябва да определят действията ни в този тежък момент са грижа, съпричастие, заедност! Само така ще заявим и ще покажем не само човешката, но и националната ни отговорност.

„60/40“ бе една от мерките, които правителството предложи за справяне с икономическите и социални последствия от COVID 19. Какъв е Вашият коментар?

Няма да коментирам. Ще говоря с факти. Анкетата, която проведе Българската стопанска камара /БСК/ показа, че не повече от 8% от компаниите, членуващи в нея ще се възползват от предложената от държавата схема „60/40“.  Почти никой от сектор „Хотели и ресторанти“ няма да може да приложи тази мярка и затова смятаме, че тя е неефективна. Необходимо е спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план, още повече, че туризмът е сред националните приоритети за българската икономика, като формира близо 12 на сто от БВП и 11% от заетостта в страната. За нас е изключително важно какви дългосрочни мерки ще предприеме правителството след приключване на извънредното положение, за да може да се ускори максимално възстановяването на сектора. Трябва да се направи насочена реклама за подкрепа, както за вътрешният, така и за входящият туризъм.

Ясно е, че загубите в туристическия бранш не спират да се увеличават с всеки изминал ден. Цифрите показват, че само през март те са близо 50 млн. лв., като 60% от тях са загуби за хотелите. Много бих искала, обаче да завършим този разговор с повече спокойствие и оптимизъм. Ще успеем ли?

Вижте, Велинград е започнал да развива туризъм преди 100 години. Аз съм убеден, че с вяра в бъдещето и с Божията помощ ще продължим да го правим! Ще помагаме там, където трябва и където можем. Точно такива трудни моменти сплотяват хората и изкарват на повърхността доброто в нас. Управителният съвет на Сдружението взе решение да подпомогне Общинската болница с 5 000 лв. за закупуването на апаратура и каквото е необходимо. Наши членове направиха лични дарения, както и много велинградчани се отзоваха на нуждите на болницата, за което безкрайно им благодаря! Решихме да направим жест към хората, които са на първа линия в борбата с коварното заболяване, като ще предоставим тридневни безплатни пакети за почивка в нашите хотели, след като премине извънредното положение. Подготвили сме писмо до ген. Мутафчийски с нашето предложение. Сдружението откликна на призива на Националния център по трансфузионна хематология и решихме да се включим в кръводарителската акция „Дари живот!“. Приканвам всички членове на Сдружението да се включат в благородното дело. Освен това, споделяме апела на министър Ангелкова потребителите да приемат възможността за издаване на ваучери до 24 месеца, като по този начин ще подкрепят туристическия бранш. Обмисляме още активности, насочени към най-уязвимата група – възрастните хора. Бих искал да приканя всички към търпение, абсолютна дисциплина и отговорност, за да можем по-скоро да се върнем към живота, в който ще се чувстваме щастливи и удовлетворени! Нека в това трудно време да заровим злобата и хуленето и заедно да се подкрепяме!  Останете вкъщи! Пазете се и бъдете живи и здрави!

Д-р Станчев, като специалист по физикална медицина и рехабилитация, Вашата експертиза винаги е била изключително полезна на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“. Отговорете с аргументи и факти на въпроса: „Защо да изберем Велинград?“

Като лекар и колега, най-напред бих искал да поздравя Управителният съвет на Сдружението за прекрасната инициатива –  да поканят хората, които са на първата линия в борбата с COVID 19 да почиват безплатно след отмяната на извънредното положение. Нека не забравяме, че те са на границата на силите си, подложени на денонощен стрес, със синдром на пренапрежение, дезадаптоза и инсомния. На въпроса: „Защо – Велинград?“ ще отговоря без излишен местен патриотизъм и рекламни послания. Велинградската биоклиматична зона предоставя огромно разнообразие от доказани възстановителни, профилактични и лечебни фактори. Потвърдени данни за лечебното и профилактично действие на минералните води датират още от тракийско и римско време, за да стигнем до наши дни, когато Велинград се утвърди като един от водещите балнеологични центрове, заслужено носещ титлата СПА столица на Балканите. Научно доказано е, че в нашата зона се облекчава работата на сърцето, подобряват се функциите на дихателната, нервната и имунната системи. Още през 1937 г. тук е създаден санаториум за лечение на белодробни заболявания, който е един от най-старите в България. В нашият регион има изключително висока концентрация на отрицателни аеройони, т.н. „въздушни витамини“, които стимулират жизнените процеси само след 20 минутен престой в такава зона.

Какви възстановителни процедури ще предложите на хората, които ще се възползват от предложението на велинградските хотелиери?

Нашият екип има индивидуално разработени и проверени практически комплекси и методи за профилактика и рекреация. В този случай ще наблегнем на анти-стрес терапии, повишаване на физическият работен капацитет /ФРК/, на адаптационните възможности, като разбира се всичко това ще бъде в комбинация с богатото разнообразие на СПА и медикъл процедури /масажи, водолечение, рефлексотерапия и др./ Ще предложим най-съвременни методи на изнесена активна кинезитерапия, автогенен тренинг, близък еко-туризъм, дихателна гимнастика и елементи от йога и пилатес на открито, лимитирани кардио сесии. Искам да припомня латинската сентенция „Medicus curat, natura sanat!“, която в превод означава: „Лекарите лекуват, природата оздравява!“ За щастие, природата е била безкрайно щедра, подарявайки ни най-ценните богатства – слънце, кристален въздух, минерални води и красиви гледки, а точно това представлява Ландшафт терапията, която е широко застъпена в нашите методи за профилактика и възстановяване. Ще дадем най-доброто от себе си на хората, които сега рискуват живота си за нас! Колеги, благодарим ви от сърце за всеотдайността и куража! Подкрепяме ви и стискаме палци да сте живи и здрави! А ние ще останем вкъщи, за да бъдем заедно по-скоро!

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията