Slide
Slide

София. Туроператори сигнализираха, че са получили писма от застрахователя Армеец АД, с които са уведомени, че задължителните им застраховки „Отговорност на туроператора“ се прекратяват едностранно 15 дни след получаване на уведомлението.

Една от потърпевшите компании е Парти мениджмънт ЕООД, чиято застрахователна премия е за 85 000 лв.

Те показват, че не са отговорни застрахователи и когато купуваш по слънчево време чадър, за да те предпази от евентуален дъжд, те не ти го предоставят, когато започне да вали. Това писмо получиха редица туроператори, като застраховател дори се е позовал на член от общите си условия, в които те, могат да прекратят едностранно договора. За какво сте ни тогава?! От какво и кога застраховате освен себе си? Ние дори не сме им предявили претенции и нямаме проблем с групи, фалит, неустойки и т.н., но други в бранша имат“, сподели пред bgtourism.bg изпълнителният директор на Парти мениджмънт ЕООД Елена Спирина. Тя е катерогична, че оттук нататък ще ползва само услугите на отговорни компании, тъй като ситуация като настоящата я оставя без защита.

Екипът на информационна агенция bgtourism.bg се свърза с Армеец АД за коментар. Оттам заявиха, че на този етап нямат официално становище, но при първи възможен случай ще отговарят на въпросите ни, които изпратихме.

* Какво е наложило да се стигне до едностранно прекратяване на въпросните застраховки преди да са изтекли?

* Колко туроператора са Ваши клиенти и колко от тях са получили подобни писма?

* По неофициална информация не всички туроператори, които са застраховани в Армеец, са получили уведомителните писма, и че се отнася до фирми, чиято застрахователна сума е над 25 000 лева. Това отговаря ли на истината и има ли такъв праг при подбора за изпращане на писмата?

Според Закона за туризма, ако туроператор не притежава такава застраховка, то той се заличава от регистъра в Министерство на туризма. Част от туроператорите са решили да преместят своите регистрации в чужбина. До този ход представителите на бранша вече стигнаха още по времето на дискусията за Наредба Н-18, която превърна родни фирми в чужди представителства у нас. Следим и каква ще бъде  реакцията на ресорното министерство относно казуса с писмата за прекратяване на застраховките „Отговорност на туроператора“, които идват в ситуация на извънредно положение.

Сега туроператорите, на които ще бъдат прекратени застраховките „Отговорност на туроператора“, са изправени пред сложната ситуация да подпишат нови застраховки с други застрахователни компании, за да може ваучерите, които се издават да бъдат гарантирани на клиентите.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията