София. След отправените въпроси от лицензираните екскурзоводи от всички организации в открити писма до представители на държавата, днес в Министерството на туризма беше проведена работна среща с техни представители. В разговорите се включиха министър Стела Балтова, заместник-министърът Даниела Стоева и директори на ангажираните дирекции в Министерството на туризма.

Тръгнаха чартърите на TUI Франция към България, в Албена посрещнаха първите френски туристи от близо 20 месеца насам

Министър Балтова запозна екскурзоводите със ситуацията и мерките, които се предприемат на държавно ниво и ги увери, че ще имат адекватна и своевременна информация за постигнатото в тяхна помощ. Тя подчерта колко са важни и безценни опитните им кадри, които владеят по няколко чужди езика.

Представителите на екскурзоводите изразиха тревогата си от това, че техният бизнес е пред колапс, тъй като са принудително безработни, без доходи от 14 месеца. Те предупредиха, че в резултат, над половината от кадрите вече са се преориентирали към други сфери на работа и скоро няма да има квалифицирани кадри, които да ползват езици като японски, немски, холандски, шведски.

Въпреки опасенията си, екскурзоводите благодариха на министър Балтова за предприетите действия. Министърът ги увери, че мерките в помощ на бизнеса няма да бъдат прекъсвани и се търсят допълнителни финансови механизми, с които екскурзоводите да бъдат безвъзмездно компенсирани, а ситуацията им да бъде облекчена. От министерството на туризма обясниха, че проектите, които се изпълняват, са с променен фокус върху екскурзоводите, но затруднението да се намери законова рамка за подкрепа идва и от това, че при професии като екскурзовод или планински водач, лицата се самоосигуряват и не могат да се възползват от предложените от държавата мерки.

Стела Балтова и Даниела Стоева проведоха работна среща с представители на планинските водачи

Представителите на организациите повдигнаха също въпроса за създаването на туристическа полиция, популяризирането на професията екскурзовод и поискаха съдействие за безплатен вход и улесняване на достъпа им в обекти, свързани с тяхната дейност.

Министър Балтова ги увери, че някои от поставените въпроси могат да намерят решение още в периода на работата на служебния кабинет, а всички в екипа на Министерството на туризма са активно ангажирани с търсенето на решения.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA