Slide
Slide
Slide
Slide

София. Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща с представители на сдружението „Планини и хора – асоциацията на планинските водачи в България“, Български планинарски съюз и Колоездачна лига и български портал за планинско колоездене МТВ-ВG.

В срещата участваха също заместник-министър Даниела Стоева и експерти от министерството на туризма.

Планинските водачи поискаха съдействие от министерството на туризма за приемането на правилник, който да регулира създаването, маркирането и поддръжката на пешеходните маршрути в планините. Те призоваха за въвеждането на единен стандарт, тъй като в момента съществуват различни маркировки, изпълнявани в годините по различни програми и инициативи. Това може да е неестетично, объркващо за туристите и дори опасно, предупредиха планинските водачи. Те изтъкнаха, че ефектът от поставянето на добра маркировка ще има пряко отражение върху развитието на вътрешния туризъм в по-слабо развитите и отдалечени места – това ще е подкрепа за малките и средните предприятия в планинските и селските райони.

Тръгнаха чартърите на TUI Франция към България, в Албена посрещнаха първите френски туристи от близо 20 месеца насам

Министър Балтова застана зад идеята и се съгласи, че трябва да има цялостно регламентиране с администриране на пешеходните маршрути и планинското колоездене. Тя подчерта обаче, че за да се създаде регистър на пешеходните маршрути и тези за планинско колоездене, е необходим нов регулаторен режим, а това може да стане само със закон. Министерството на туризма има готовност да организира предварително обсъждане на представените идеи, включително да привлече и други министерства, в чиито компетенции са повдигнатите въпроси, за да бъде изготвен проект, който директно да влезе в законодателния орган след избора на парламент.

Министерството на туризма започна проверки по морските плажове, ще следи за нарушения

Друг важен въпрос, който повдигнаха участниците в срещата, е въвеждането на единен образователен стандарт за подготовката на кандидатите и придобиването на правоспособност за упражняване на професията планински водач, както и наличието на застраховка за професионална отговорност.

Министър Балтова се ангажира да съдейства за исканите законови промени и покани представителите на организациите и сдруженията на планинските водачи да се включат активно в процеса, в активен диалог съвместно с експертите на Министерството на туризма.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията