Slide
Slide
Slide
Slide

Гърция ще плаща за настаняването на туристите под карантина

Атина. Превантивната карантина на пътниците, които влизат в Гърция, се удължава. До 15 юни пък остава в сила забраната за влизане в страната на граждани на страни извън ЕС, предаде АНА-МПА. Гръцката служба за гражданско въздухоплаване е издала серия от инструкции, с които информира пътниците за забраните, които са в сила.

Карантината ще бъде отменена на два етапа – през първата и през втората половина на юни, съобщава онлайн изданието „Български новини“. До полунощ на 14 юни ще бъде в сила правилото, че всички пътници, включително гръцки граждани, които идват от чужбина, ще бъдат подлагани на задължителен тест за коронавирус. Ако тестът е отрицателен, те ще трябва да останат под карантина в продължение на седем дни, а ако е положителен – 14 дни.

От 15 до 30 юни тази процедура ще бъде прилагана само за пътниците, които пристигат от страни с висока степен на опасност от зараза с коронавирус, както са определени от организацията за въздушна безопасност на ЕС. Останалите ще могат да влизат в страната без ограничения, но е възможно да им бъдат взети проби при пристигането в Гърция. Тестове ще бъдат правени на определен брой пътници от всеки полет.

Гърция ще поеме разходите по настаняването на всеки турист, който даде позитивни проби за COVID-19 по време на престоя си в страната. Това заяви говорителят на правителството в Атина Стелиос Пецас пред журналисти, пише Kathimerini.

„Правили сме го преди и ще продължим да го правим“, каза говорителят по време на брифинг. „Очакваме много по-малко случаи (на коронавируса), надяваме се да няма никакви“, допълни той и отбеляза, че гръцкото правителство очаква епидемиологичната обстановка в Европа, откъдето идват повечето туристи, да се подобри съществено в близките дни. „Нашата цел е да осигурим максимална безопасност за жителите и посетителите“.

Все още не е ясно дали правителството ще плаща и за лекарствата и храната на заразените туристи. Подобен план беше обявен и от Кипър по-рано. Очаква се Гърция да отвори границите си за международни полети от 29 страни, включително от България, на 15 юни като така туристите ще могат да влязат на територията на страната без да има нужда от тест за COVID-19 или принудителна карантина.

Ниският брой на смъртните случаи в Гърция – 179 починали – се дължи на добрите мерки за безопасност, които властите са взели навреме, заявиха от Министерството на здравеопазването. По-рано в Гърция бяха отворени началните училища, хотелите, откритите кина и басейните.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията