Мардин
Slide
Slide

Съседката ни Турция е все по-посещавана от българи напоследък. Някои дестинации обаче са по-популярни от други. Със сигурност сте виждали снимки от Кападокия, но познато ли ви е името Урфа? Вероятно сте били на почивка в Кушадъсъ, но чували ли сте за Мардин?

Следващите четири дестинации в Турция са колкото непознати, толкова и невероятни:

Мардин

Истински музей на открито, Мардин демонстрира културно богатство и архитектурно наследство, предавано хилядолетия наред.

Този древен град, създаден от деликатния дух и силните ръце на зидарите, е архитектурно съкровище със златните си каменни къщи, майсторски и елегантно построени по стръмните склонове, постигайки изключителна хармония между климата, географията и архитектурата.

Хилядолетният сблъсък на цивилизации и култури днес е отразен в уличките-лабиринти, малките чаршии и традиционните дюкяни, в които все още работят занаятчии.

Урфа

Познат още като Шанлъурфа, той е смятан за първия християнски град в света. Древна крепост извисява снага над града, а от нея се разкрива удивителна гледка към околността.

Най-популярната атракция в Урфа е Езерото с рибите – в него плуват седем вида риби, а край водите му се извисява джамия. Смята се, че именно до нея в древността се е намирала пещерата, в която се е родил Авраам.

На местните пазари пък ще откриете традиционнния за града и прочут в цял свят кебап от дроб. Имайте предвид обаче, че повечето ястия са пикантни благодарение на характерния за района пипер исот.

Ани

Легендарният Ани е е столица на средновековното арменско царство Камсаракан. Днес се намира на територията на Източна Турция.
Наричат го Градът на 1001 църкви, а през 2016 г. ЮНЕСКО го добави в списъка си със световно културно наследство.

Резултат с изображение за град ани турция
По време на разцвета си Ани съперничи на градове, като Константинопол и Кайро. Благодарение на множеството нашествия, както и на разрушително земетресение, днес районът е покрит с останки на църкви и други невероятни руини.

Ерзурум

Резултат с изображение за Ерзурум турция
Това е най-високо разположеният голям град в Турция, качнал върху плато с 1 950 метра надморска височина в Източноанадолските планини.
Гордее се с университет „Ататюрк“ – един от най-добрите страната. Популярен е и с уникален черен полускъпоценен камък, наречен „олту таши“, от който се изработват различни украшения и сувенири.
Наблизо е един от най-популярните турски зимни курорти, а чаг кебап е най-популярният специалитет на Ерзурум. Profit
Сподели публикацията