Slide
Slide

Лондон. Паспортите, пълни с цветни гранични печати, скоро могат да бъдат заменени от Вашия ирис. Според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) 45% от пътниците са готови да захвърлят хартиените си паспорти и вместо това да използват биометрична идентификация, съобщава T+L.
Авиокомпаниите и летищата създават основите, за да се случи това. Проектът IATA One ID е посветен на пускането на пътниците от входа до гейта, без изобщо да се налага да бръкнат в джоба или портмонето си, за да извадят паспорт или хартиена карта за качване.
Един идентификационен номер ще се основава на цифрова идентичност на пътници, поддържана от „единствен биометричен знак“ . Този знак може да се генерира чрез сканиране на лицето или друга мярка.
Има всевъзможни биометрични системи за идентификация, които ще намерят своя път в ежедневието ни в съвсем близко бъдеще. Те варират от пръстови отпечатъци до сканиране на длани, ирис или лицеви, до системи, които могат да ви идентифицират въз основа на сърдечния ритъм, гласа ви, крачка или дори как миришете. Но авиокомпаниите и летищата благоприятстват сканирането на лицето и ние виждаме повече машини, инсталирани всеки месец на летищата по целия свят.
77% от летищата планират основни програми за проучване и разработване на биометрични лични документи до 2021 г., но отдалечаването от паспортите ще бъде постепенно.
Технологичната компания VisionBox върви една крачка напред, буквално. Компанията е разработила биометрична пътека, която може да сканира, за да потвърди самоличността на пътниците, докато вървят, без да се налага да спирате пред камерата.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=60&v=H_5XsIkcr20&feature=emb_title

Правителствата трябва да се съгласят с общи стандарти за споделяне на биометрични данни.
Паспортите, разбира се остават официални правителствени документи, необходими за Вашата идентичност.

Превод Габриела Тодорова

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията