Сийка Кацарова
Slide
Slide

София. В наш национален интерес е решението ваучерите за храна да важат и за туристически услуги. Ние като българи трябва да подпомогнем икономиката, като ги използваме активно. Това съобщи в сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ вицепрезидентът на Европейската СПА асоциация и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова.

Министерството на туризма и бизнесът ще популяризират ваучерите за туристически услуги

„Този проект стартира през 2015 г. по наша инициатива и на колеги от други браншови организации. Получихме и подкрепа от всички работодателски организации, за което им благодарим. Радвам се, че Министерството на туризма – в лицето на министъра в оставка Христо Проданов, както и на председателя на комисията по туризъм към Народното събрание д-р Илин Димитров, финализираха успешно този проект. Това е важна стъпка и за първи път България прави нещо, което е свързано със стимулиране на вътрешния туризъм и в посока ползване на ваучерите за туристически услуги не само в хотелите, но и в СПА центрове, фитнес центрове, музеи и др. Туризмът е индустрия, която дава възможност на много други индустрии да живеят.“, каза Кацарова.

Румен Драганов: Близо 500 000 български граждани притежават ваучери за храна, които могат да бъдат използвани и за туристически услуги

Тя посочи, че решението, на първо място, е жест от страна на държавата, която дава тази възможност, а на второ място това е жест от страна на всеки отговорен работодател, който иска да има здрави хора на работа – това е в негов интерес и от данъчна гледна точка.

„Сега е много важно колегите, които искат да участват в този проект да бъдат активни и да сключат договори с операторите на ваучери. Те са 11, като 7-8 са по-активни. Нивата на ваучерите са вдигнати от 80 на 200 лева. До края на бюджетната година българите могат да ползват ваучерите си за туристически услуги. Следващата по-сериозна стъпка, която е и нашата цел, е промяна на Наредба 7, за да може мярката да не бъде временна, а постоянна. Вече има курорти и хотели, които обявиха, че са готови да посрещат туристи с ваучери.

В Албена започна приемането на плащания с ваучери за храна

Министерството на туризма, Българският съюз по балнеология и СПА туризъм, много организации и медиите информират обществото относно ваучери за туристически услуги“, добави Кацарова, която е посетила български хотели по Черноморието – била е в курортите Св.св. Константин и Елена, Слънчев ден, Албена, Кранево, Каварна, Несебър и много други морски селища, където е констатирала чудесен туристически продукт с български плодове и зеленчуци на блок масите, а това по думите й е гаранция за прясна и качествена храна.

Снимки Стоп кадър БНТ

Кацарова отправи апел и към здравното министерство за въвеждането на ваучери за здравен туризъм, което да разреши с нашите здравни осигуровки да може да се ползват ваучерите в българските балнеологични курорти. „Нека да използваме ресурса на България!“, призова Кацарова, която сподели още, че тази седмица у нас пристигат и първите туристи от Германия, чиито възстановителни и рехабилитационни процедури в България се заплащат от германските здравно осигурителни каси. Те ще отседнат две седмици в Хисаря. Стотици хиляди български граждани, които живеят и работят в Германия, също могат да се възползват от тази възможност. Припомняме Ви, че през 2019 година България беше прибавена към списъка от 14 държави, в които Германия признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги за профилактика.

Вижте участието на Сийка Кацарова в БНТ тук

Сподели публикацията