Slide
Slide

Балчик. Изложбата „Предмети на разкош“, създадени от Чипровската златарска школа, бе официално открито днес в „Двореца“ в Балчик. Експозицията ще остане до 13 септември и може да бъде разгледана от туристите в Каменната зала в архитектурно-парковия комплекс. Представени са 89 златни и сребърни предмета, съобщи доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей към БАН.

В настоящата изложба са включени голяма част от произведенията на Чипровската златарска школа, притежавани и съхранявани от Националния исторически музей.

Повечето от тях са случайни находки от Северозападна България, укрити като съкровища и никога непотърсени от бягащите от драматичните събития от края на XVII век жители от района. Представените предмети са с преобладаващо светски характер. Вероятно са били притежание на заможни семейства, които са ги поръчвали и купували в Чипровци или от пътуващи чипровски майстори златари.

Представени са прословутите „чипровски чаши“ – тасове, украсени в характерен стил, включващ богати растителна орнаменти и релефни и обемни изображения на животни и птици. Изящните чаши с форма на кратунки и дръжки, оформени като глави на дракони са познати единствено от района на Северозападна България и Източна Сърбия, което убедително говори за тяхната принадлежност към изделията на Чипровската школа. Изложени са и всички познати видове накити, умело изработвани в местните златарски ателиета.
Особено характерни са наушниците „арпалии“, наушниците със сребърни пластинки „трепки“, богато декорираните гривни „кубелии“ и, разбира се, украсите за чело – невестински венци и прочелници.

В края на изложбата е представено копие на златното съкровището от Несебър, датирано във втората половина на XVI – началото на XVII век. Характеристиките му го отнасят към продукцията на централно- и западноевропейското златарство.
Експонирането му заедно с произведения на Чипровската златарска школа не е случайно. То позволява на посетителите нагледно да добият представа за типичния стил на чипровчани, в сравнение с изделия с различен географски и стилов произход.

Сподели публикацията