Румен Драганов
Slide
Slide

София. Близо половин милион български граждани притежават ваучери за храна, които могат да бъдат използвани и за туристически услуги. Това обяви в сутрешния блок на Нова тв Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Bgtourism.bg припомня, че след актуализацията на държавния бюджет за 2022 г., ваучерите за храна могат да се използват и за заплащане на туристически услуги съгласно Закона за туризма – настаняване, хранене и транспорт, здравни, спа и уелнес услуги, както и услуги, свързани с пътувания, развлечения, спорт и отдих, прояви и други събития с културен и опознавателен характер, конгресни и делови прояви и други услуги, предлагани и потребявани от туристите по време на тяхното пътуване и престой.

Всички доставчици на туристически услуги, регистрирани за упражняване на търговска дейност на територията на Република България и регистрирани по Закона за ДДС, могат да  сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна. Румен Драганов посочи, че в страната ни има 11 оператори на ваучери за храна, като 8 от тях са по-активни.

„На място трябва да питате дали фирмата има договор, за да може да се ползват ваучерите. Ако нямат – живеят в 19 век, а ако са в 21 век те вече знаят, че трябва да се свържат с операторите на ваучери, да сключат договор с тях и да бъдат в полза на своя клиент. Вземат ваучерите и след 3-4 дни си получават парите от оператора. Вече има хотели, които се възползват от решението на депутатите ваучерите да важат и за туристически услуги“, добави Драганов.

Той припомни, че решението ваучерите за храна да важат и за туристически услуги е голямо постижение на Министерството на туризма и на парламента, което е и в следствие на дългогодишната политика на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, НБТ и БХРА.

Сподели публикацията