ГКПП Малко Търново, снимки Руслан Йорданов
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Лятото почти дойде, а с това и организацията на летните почивки вече е в сила. И в тези дни на пандемична обстановка, важно е да сме информирани какви са мерките в различните държави. Ето и ограниченията в някои от най-предпочитаните дестинации сред българите:

Поглед върху Турция

Изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигане в страната, остава, но от 1 юни на българо-турската граница при граничния пункт Капитан Андреево – Капъкуле влизащите в Турция чуждестранни граждани ще могат да си правят бърз PCR тест за КОВИД-19 срещу 110 турски лири (около 21 лева), а резултатът ще бъде готов за 30 минути. Не е необходим отрицателен PCR тест за ваксинираните с ваксината на Пфайзер и Синовак. Изискването за представяне на негативен PСR тест като условие за качване в самолетите за Турция не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер и екипажите на въздухоплавателните средства.

Румъния

Традиционно може и да не се предпочита за почивка, но пък сега много българи ще посетят страната, тъй като Букурещ тази година е домакин на Европейското първенство по футбол. Разрешеният капацитет за заетост на стадионите е 25%, или – стадионът в Букурещ ще побере около 12 000 футболни фенове. А иначе от днес ограничителните мерки в страната се разхлабват.

Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния актуализира списъка с рисковите държави.

В момента България попада в третата, зелена категория, където зелената категория освобождава гражданите, които пътуват от България към Румъния, да предоставят каквито и да било документи. Свободно се влиза в момента от България в Румъния„, обясни Синан Хебибов – зам. обл. управител на Русе.

Свободно преминават границата и чуждите граждани, които са с постоянен адрес в България, или са пребивавали 14 дни в страната, при условие, че не идват от страна извън Европейския съюз.

Гърция

Традиционно Гърция е една от най-предпочитаните дестинации от българите, а и не само. Затова ще насочим вниманието си и натам. Заради бързият темп на ваксинациите, а и заради предстоящия летен сезон страната отвори вратите си за туристи. За влизане в страната обаче остават в сила 3-те условия:

Негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция; сертификат за ваксинация за коронавирус като трябва да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията или уверение за преболедуване или уверение за положителна диагноза за коронавирус.

Позволени са cъбитиятa нa oтĸpитo, вĸлючитeлнo и ĸoнцepтитe. Te ce пpoвeждaт пpи 50% ĸaпaцитeт и caмo cъc ceдящa пyблиĸa. Фитнесите също отвориха врати. Πpeз юни е възможно и yвeличаване бpoят нa пpиcъcтвaщитe нa cвaтби и ĸpъщeнeтa. B cтpaнaтa вeчe paбoтят лeтнитe ĸинa c мaĸcимaлeн ĸaпaцитeт oт 75%, ĸaĸтo и игpaлнитe зaли. Увeличeн e и бpoят нa пътницитe, ĸoитo мoжe дa ce вoзят в тaĸcи – oт 2-мa нa 3-мa.

Напомняме, че Европейският парламент, Европейската комисия и държавите членки се договориха за въвеждането на дигитален COVID сертификат в Европейския съюз за пътуване, който се предвижда да влезе в сила от 1 юли. Източник БНТ

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията