Slide
Slide

Истанбул. Днес отваря врати прочутият пазар Капалъчаршъ. Търговското сърце на Истанбул – Капалъчаршъ, остана затворен 70 дни заради коронавируса, съобщи БТА. Преди отварянето чаршията е била основно почистена и дезинфекцирана, информираха от управата.

През първата седмица обаче ще има ограничения. Ще бъдат отворени само 10 от входовете към базара, които са общо 21. Работното време ще бъде между 10 ч. и 16 ч., с почивен ден неделя.

След първата седмица ще се премине към предишния режим на работа. Носенето на маски, както и хигиенните мерки, остават задължителни.

От 1 юни в Истанбул отварят ресторантите, кафетериите, сладкарниците, чаените градини, клубовете на дружествата /в тях се предлагат безалкохолни напитки, закуски, сладкиши/, басейните, минералните бани.

Кафенетата за наргиле, дискотеките и увеселителните заведения обаче ще останат затворени до второ нареждане.

За заведенията в туристическите области няма да има ограничения в работното време.

Отменят се ограниченията за индивидуалните спортове, а също и за спортните клубове.

На 1 юни се отварят и тържищата за продажба на живи животни. От 10 юни се отваря хиподрумът в Истанбул и се възобновяват конните състезания.

Властите предупреждават, че навсякъде ще бъдат съблюдавани задълженията за носене на маски, спазване на социална дистанция и хигиенните мерки. При евентуална промяна на епидемиологичната обстановка, отново ще бъдат въведени рестрикции.

От 1 юни започва нормализиране на живота в Турция, посочва БТА. След като здравните власти в Турция отчетоха спад на заразените и на смъртните случаи от 23 май насам /по данни от 30 май – 983 заразени и 26 смъртни случая за деня; общ брой на жертвите – 4515, а на заразените – 163 103; излекуваните са 126 948/, правителството обяви отмяна на повечето ограничителни мерки, въведени заради COVID-19 преди близо два месеца.

Въпреки това обаче остава в сила една от основните предпазни мерки – носенето на защитни маски на открито, в градския транспорт, магазините и т.н.

Днес в полунощ изтича забраната за пътуване в Истанбул, Анкара, Измир, Бурса и др. – общо 15 градове в страната, и се възстановяват междуградските автобусни превози.

Възстановява се пътуването до Принцовите острови край Истанбул, както и движението на корабите и яхтите от брега и между островите.
Отварят се парковете и градините, заведенията в тях, местата за пикник.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията