Slide
Slide

Пампорово. Зимният туристически сезон в Пампорово е един от най-силните за курорта за последните години, заяви пред БТА Мариан Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД. Туристическото дружество, осигуряващо ски услугата, отчита около 30 процента ръст на туристи, като увеличение се наблюдава при всички пазари – и български, и чуждестранни. Завръщат се британските туристи след възстановяване на чартърните полети до Летище „Пловдив“. От нови за планинския курорт пазари са пристигащите тази зима групи чешки и японски туристи. Пандемията променя навиците и предпочитанията на туристите, но оживление на пътуванията категорично се наблюдава, според представители на „Пампорово“ АД и хотелиери.

Близо 35 на сто от туристите в Пампорово през зимния сезон са чуждестранни ваканционни групи – английски, ирландски, гръцки, турски, сръбски, румънски, македонски. Преобладаваща част от клиентите в курорта и през тази зима са българи – около две трети от туристическия поток. Пристигнали от началото на ски сезона няколко групи японски туристи представят най-отдалечената засега дестинация. Хотелите в комплекса са почти пълни от началото на зимата, като за март резервациите показват високо заетост на легловата база през целия месец. Падналият обилен сняг осигури изключително добри условия в ски зоната, а прогнозите са за продължаване на ски сезона поне до края на март. Договарянията с туроператорите за следващата зима също са оптимистични, индикациите са за още по-силен сезон, според Мариан Беляков.

На 3 март в Пампорово: Лифтовете към връх Снежанка ще возят безплатно участниците за ски спускането с носии

Заради пандемията туристите все повече организират сами пътуванията и почивките си, без услугите на туроператори, обяснява директорът на „Пампорово“. Увеличават се резервациите в последния момент и онлайн покупката на почти всички услуги. Страхът, изолацията и ограничаването на пътуванията, които съпътстваха началото на ковид пандемията, постепенно се разчупват и оживлението на ваканционния пазар е осезаемо, допълва Беляков.

Сезонът върви много добре, определено има раздвижване по отношение на туристическите пътувания, смята олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, която е и хотелиер в Пампорово. Наред с българските клиенти, в хотела на именитата биатлонистка отсядат ирландски, германски групи, пристигащи с полети до Летище „Пловдив“. Ръст на туристи има и в Чепеларе, въпреки тежката ситуация, пред която са изправени хотелиерите с високите цени на енергията, обяснява кметът на родопски град Боран Хаджиев.

Пампорово: Ски, СПА и сладък живот в планината на безсмъртието

Цената на тока се отразява изключително тежко върху цялата оперативна дейност, тя рефлектира и върху хотелската, и върху ски услугата, посочва Мариан Беляков. Според него бизнесът не би могъл да компенсира твърде скъпите енергийни разходи с повишение на цените в хотелите или в ски зоната. Туристическата услуга много трудно би оцеляла със завишение на цените, прогнозира директорът на „Пампорово“. Цените за настаняване и ски услуги не са повишавани по време на ски сезона, въпреки по-скъпите разходи.

Ваканционният пазар постепенно се нормализира след отлива на туристи в началото на пандемията, обяснява Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс в Златоград. Комплексът посреща предимно неорганизирани туристи през зимните месеци, като се отчита напълно възстановяване на интереса към СПА услугите. Прогнозите на хотелиерите в Златоград са за активизиране на пътуванията през пролетта, за март вече има резервации за семинари, уикенд и празнични почивки. БТА

Сподели публикацията