Slide
Slide

Енгелберг, Швейцария. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в 103-та среща на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия (ЕТК). Събитието се състоя в гр. Енгелберг, Швейцария. Като част от Борда на директорите, с мандат до края на 2023 г., България ще взема участие в решаването на важни за индустрията теми, въпроси и проблеми, приемане на нови членове, одобряване на програмата за действие и на бюджета.

Основна тема на дискусията по време на срещата е „Влиянието на пандемията от Covid-19 върху туризма в Европа. Мерки за неговото възстановяване и устойчивост”. Зам.-министър Георгиева изтъкна, че световната пандемия променя нагласите за пътуване и поставя силен акцент върху здравето на хората. Тази промяна на търсенето на туристите ще продължи да въздейства на туристическия продукт и предпочитаните дестинации и в следващите няколко години. Пандемията от COVID-19 дава възможност за рестарт на туризма по един по-устойчив начин.

Очакванията на редица анализатори са, че промяна ще има и при самите туристи, като се подчертава тенденцията за осъзнатия турист. Той ще търси повече сигурност, по-малко отрицателно въздействие върху околната среда и по-персонализиран, интелигентен и максимално безконтактен продукт. Зам.-министър Георгиева подчерта, че е важно да се облекчат рестрикциите за пътуване в Европа, ЕТК да акцентира отново върху промотиране на европейските дестинации за европейските туристи с посланието: “Да се пътува в Европа е интересно, сигурно и лесно”.

Сподели публикацията