Христо Проданов и Кристоф Айххорн обединяват усилия за насърчаване на туристическите пътувания между Германия и България
Христо Проданов и Кристоф Айххорн обединяват усилия за насърчаване на туристическите пътувания между Германия и България
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Министърът на туризма Христо Проданов разговаря с Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия. Двамата обсъдиха популяризирането на страната ни пред немските туристи, както и бъдещи съвместни инициативи.

„Приемам нашето сътрудничество като изключително важно за двете ни държави. Исторически това е доказано и моята задача ще бъде да го продължим, за да може двата ни народа да се чувстват все по-близки“, заяви министър Проданов. По думите му, трябва да се направи всичко възможно, за да се стимулират туристическите пътувания и бизнеса между двете държави, така че да се постигат общи добри резултати.

Христо Проданов бе сред официалните гости на наградите на Германската икономика

Христо Проданов и Кристоф Айххорн обединяват усилия за насърчаване на туристическите пътувания между Германия и България

Министърът поясни, че потенциалът на България е огромен, но на немския пазар са познати предимно морските и зимните ни курорти, а културният, виненият и спа туризмът все още имат нужда от сериозна рекламна и маркетингова кампания. „Ще разчитаме на Вашата помощ, за да имаме добре развит и балансиран продукт през цялата година“, каза още той. Според него българският климат и минералните извори имат множество лечебни възможности и именно тези продукти трябва да разпространяваме, защото те освен чисто икономически, имат и множество здравни ползи.

Ирена Георгиева участва в 103-та среща на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия

От своя страна посланикът увери министър Проданов, че посолството  е готово с удоволствие да подкрепи тази концепция на българското правителство да рекламира възможностите за туризъм у нас. Също и българското Посолство в Берлин има важна активна роля за това. „Трябва да се работи върху маркетинговата концепция, както и за по-доброто представяне на страната Ви пред стратегическите пазари, какъвто е Германия“, бе категоричен той и добави, че посолството е насреща и ще протегне ръка за всяка добра българска идея, която би била в полза на туристическата индустрия. Това е голяма възможност за популяризиране на прекрасните български вина, както и за спа-туризъм. Един актуален, централен фактор е, че германските туристи по време на отпуск в България искат да се чустват сигурни в пандемията от корона-вирус. Затова една ускорена кампания за имунизиране, както и прилагането на  практика  на концепциите на хотелите и ресторантите много биха спомогнали.

Двамата обсъдиха и възможността немските осигурени граждани да ползват по линия на касите продукти за здравен туризъм у нас. Благодарение на Германо-Българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/ и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм през септември 2019 година България бе включена в списъка от страни на Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси (GKV-Spitzenverband), в които ще бъдат признавани разходите за медицински амбулаторни услуги за профилактика и рехабилитация. „Ще направя всичко възможно тази политика да се развива“, заключи министър Проданов.

Сподели публикацията