Slide
Slide

Тъжно! Няма екскурзии до паметника Хан Аспарух в Добрич

Добрич. „Аз ще ти кажа, че в България няма паметник на Аспарух и преди години тук в шоуто ни ние решихме да инициираме в София, столицата на България, да направим паметник на основателя на българската държава“, тези думи на Слави Трифонов към госта си Ивелин Михайлов разбуниха добричлии, чиято гордост – паметникът Хан Аспарух, е един от символите на града. Групите и страниците на добруджанци в социалните мрежи бяха заляти с коментари, като много добричлии използваха своите профили да изразят гнева си за пренебрегването на паметника от Шоумен №1 на България в праймтайма на националния ефир. Част от тях посочиха, че са писали до предаването, а други искат извинение в национален ефир.
„Искам всичко възможно да се направи в София да има паметник на основателя на българската държава Хан Аспарух – няма паметник такъв. Има Хан Аспарух и една част от някакъв паметник, в Добрич ли беше? Няма паметник въобще на основателя на българската държава“, добави по-късно Слави в предаването си.
Проверка на BGtourism.BG установи, че в България има няколко паметника на Хан Аспарух. Днес името на хан Аспарух носят град Исперих, много улици из градове и села в цялата страна, Аспаруховия мост във Варна и т.н.
Всъщност в Добрич се намира най-големия паметник на основателя на българската държава. Той е открит на 16 октомври 1981 година по повод 1300 години от създаването на България. Паметникът е дело на скулптора Величко Минеков и арх. Иван Николов.

Паметникът е място за преклонение и почит към създателя на Българската държава. Често могат да бъдат видени цветя и венци около него, а възрастните хора идват често при мемориала за да си починат и да помълчат в знак на уважение.
Оказа се, че за паметника се сещаме само на 3 март, когато местните държавници отбелязват националния празник, а националните медии не отделят време за тържествата на мемориалния комплекс. Туроператорите не предлагат екскурзии до паметника на хилядите туристи в Добричка област, заявиха историци. Офертите на туристическите агенции включват пиратски партита, джип сафари, разходка с джип и др., но не показват паметника на основателя на българската държава, установи проверка на BGtourism.BG.
В едно от големите и престижни училища в Добрич споделиха, че не се организират открити часове по история или екскурзии за малките ученици до паметника.

Слави Трифонов и Ивелин Михайлов ще правят паметник на Хан Аспарух в София

Сподели публикацията