Slide
Slide

Капацитетът от дестилерии в Добричко е недостатъчен, смятат производители

Площите с лавандула в Добруджа растат непропорционално на реално изградените мощности за преработка и броя на работната ръка. Това алармира пред Фермер.БГ земеделският стопанин Иван Петров, който обработва 100 дка с лавандула в добричкото село Змеево.
Капацитетът от дестилерии в Добричка област не е достатъчен. „Всяка една дестилерия съществува заради това, че собственикът й има насаждения, които да оползотворят мощностите. Това ще е основният проблем и през следващата година”, прогнозира още фермерът и продължава:

„Цената през 2018 г. беше изкуствено завишена. Кой, как и поради каква причина – всеки от нас има мнение. Трудно вече ще се постигне тази цена на база засетите площи. Повечето от производителите реализираха своята продукция, но има такива и които задържат с цел по-висока цена, но едва ли ще се случи. Смятам, че догодина цената ще се смъкне и ще отидем в другата крайност”.
Очаква се през пролетта на 2019 г. площите в Добричко с етерично-маслената култура да достигнат 60 000 дка. Трудностите през предходния стопански сезон – дъждове и кратки срокове за прибиране, показаха недостиг на преработвателни мощности по време на жътва и доведоха до скок в цената на маслото. Ценната течност се изкупуваше от 220 до 280 лв./кг.
Засиленият интерес към отглеждане на лавандула провокира организирането на семинар в Добрич, посветен на листното и почвено хранене на етерично-маслената култура и ефективната растителна защита. Условията през есента не позволиха на много от земеделските стопани да влязат в полетата и да засадят планираните нови площи.
По-малките фермери не успяха да заложат разсада на полето, а по-едрите наеха машини и дори поливаха насажденията, за да могат да се вкоренят. Още през ноември резниците от лавандула трябваше да са на нивите, да се загърлят и да могат да тръгнат.
„Засаждането може да се извърши и през пролетта, стига да се направят оптималните обработки на почвата”, коментира още пред Фермер.БГ Иван Петров. „Дали ще е през октомври или през март, това не е от значение за развитието на самото насаждение. От по-голямо значение е обработката на почвата преди засаждане, какви вкореняващи продукти ще се вложат и каква технология ще се приложи”, коментира още стопанинът. Иван Петров е категоричен, че успешното отглеждане на лавандула е въпрос на много познания, технология и организация.
Сподели публикацията