Slide
Slide

По-находчиви варненци използват домашните прасенца не само като любимци, но и ги обучават да търсят трюфели, тъй като имат изключително силно обоняние

Варна. На 5 февруари започва годината на Свинята според китайския календар. Екип на BGtourism.BG провери в зоомагазините във Варна какъв е интересът към миниатюрните прасенца. Не всички предлагат такива животни за домашни любимци.

Нооооо, в един от тях – зоомагазин Роди, който е вече близо 20 години на пазара, доставят домашни прасенца от лицензирани ферми от Чехия.


„Интересът към малките прасенца е голям. Много хора звънят и питат. Малките прасенца са сред най-сладките и предпочитани домашни любимци. При раждането си са големи колкото чаша за чай и тежат близо 250 грама, но когато пораснат и достигнат до зряла възраст са около 15-18 килограма – долната граница, и около 35 килограма горната граница.

Цените са между 400-500 лева, но от лицензирани ферми, където селекцията е много голяма, породистите домашни прасенца струват по 700-800 лева“, сподели за BGtourism.BG Ваня Маркова – управител на зоомагазин Роди.

По време на свинска чума зоомагазинът не приема поръчки за доставка на малки прасенца.
Маркова посочи, че по-находчиви стопани използват малките прасенца в търсенето на трюфели, тъй като са едни от животните с най-добро обоняние, но първоначално трябва да минат през обучение.

Според множество изследвания прасетата са на четвърто място по интелигентност след човека, маймуната и делфина.
“Не трябва да ги водите на дълги разходки, много рядко имат здравословни проблеми. Живеят близо 18 години”, споделят собственици.

В интернет това малко прасенце се продава за 5000 долара

Отглеждането на прасенце при домашни условия не е разпространено масово в България, но все по-често навлиза в българското семейство в избора за нестандартен и сладък домашен любимец. Причина за това е и игралното филмче за прасенцето Бейб.

кадър от филма Бейб

Освен че внася екзотика в дома, минипрасенцето си има и предимства. Прасчо е много любвеобвилен, обича да бъде държан на ръце и гален. Обича разходките и разбира се, да похапва, както традиционните грухчовци.


Мини прасенцата се обучават лесно. Могат да бъдат научени да изпълняват командите “седни”, “легни” и дори “дай копитце”. Най-чувствителна е зурличката им, затова с обида приемат, ако някой ги перне по слабото място за наказание.
Малките прасенца могат да бъдат изключително сладки и игриви. Те обаче се отглеждат като бебе, отколкото като домашен любимец, защото искат много внимание. На всеки 3 часа трябва да бъдат хранени, гушкани и да им се чисти.

Сподели публикацията