Созопол/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Бургас. Националното жури към Българско движение „Син флаг“ за сертифициране на кандидатите за световната награда Син флаг през 2023 год. ще заседава в началото на месец февруари т.г., съобщиха от организацията пред Bgtourism.bg. Одобрените плажове и яхтени пристанища ще бъдат предложени за одобрение от международното жури при Фондацията за Екологично Образование в Копенхаген, Дания, което ще оповести наградените до края на април 2023 година.

Българско движение „Син флаг“ отправя покана към всички управляващи на плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове в България, които имат самочувствие, че се справят отлично с управлението им, да се включат в Програмата „Син флаг“ през 2023 год., като при оценката им от националното и международното журита, както и при международните контролни визити, се потвърди, че отлично управляват най-добрите туристически обекти – не само в България и заслужено имат правото да веят престижнаата световна награда Син флаг.

Информация за критериите и процедурата за кандидатстване, както и данни за контакт и съдействие, могат да бъдат открити на сайта на Българско Движение „Син флаг“ – www.blueflag.bg

Програма „Син флаг“ е доброволна сертификационна процедура за плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education-FEE, www.fee.global) – най-голямата световна екологична организация с членове от над 80 страни.

Български плаж е отличен в световен конкурс на „Син флаг“

Наградата „Син флаг“ е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма с 35-годишна история, с който са удостоени най-добрите световни 5 066 плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове, сред които и тези на изявени български курорти.

Всички хора по света, които желаят да почиват на най-чистите, най-сигурните и най-добре управляваните плажове и марини, ги откриват на сайта на Програмата www.blueflag.global, където са публикувани данни и за българските носители на Синия флаг, които се рекламират с информация, снимки и карта с GPS координати. Този сайт се е утвърдил като надеждна отправна точка за голяма част от туристите, когато искат да изберат отлично място за своя отдих. Големите тур-оператори често поставят условие избраните от тях дестинации за продажба да бъдат отличени със Син флаг.

Станимир Георгиев, “Син флаг”: България за първи път има министър на туризма, който оцени достойнствата на световната програма за сертифициране на плажовете за чистота и качество

Безспорен е ефектът от Програмата „Син флаг“ и положителната промяна, която тя налага. Можете и Вие да се включите в Програмата, за да бъдете сред най-добрите и да отпаднат притесненията Ви от лош сезон или от „некачествени туристи“. „Качествените туристи“ избират да почиват на плажове със Син флаг, затова и курортите към тях са пълни и не се оплакват от слаба посещаемост. Това е безспорно доказано в световен мащаб. Съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените Сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания /729/, Гърция /602/, Турция /572/, Франция /536/, Италия /509/, Португалия /431/, които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост.

А какво отличава един плаж, носител на Син флаг, от такъв, който няма: качеството, чистотата на водата и пясъка, сигурността, природата, надеждните услуги – самите критерии на Програмата отразяват всъщност всички желания на разумния турист с грижа за околната среда за отлично място за почивка край морето. Плажът, отличен с престижната световна награда „Син флаг“, изпълнява критериите на Програмата „Син флаг“ – значи сбъдва тези желания.

Българско движение „Син флаг“ споделя амбицията на министъра на туризма на България – г-н Илин Димитров повече Сини флагове да се веят по Българското Черноморие, което неизбежно ще повиши реномето на родния туризъм, ще привлече повече туристи, а ще донесе и очаквания икономически ефект.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA