Slide
Slide

Слънчев ден. В Слънчев ден се проведе среща на министъра на туризма д-р Илин Димитров с концесионери на плажове. Курортът край Варна бе избран за място на срещата, тъй като плаж “Слънчев ден” е един от двата плажа в България, който най-дълго – 26 години без прекъсване, покрива високите критерии на световната програма “Син флаг” и е носител на имиджовото отличие.

Министърът изтъкна важността на плажовете като лице на българския летен туризъм и задоволството си от отличното им управление. Предвид необходимостта от повишаване имиджа на българския туризъм и привличането на повече гости от страната и чужбина, което неизменно ще донесе желания икономически ефект, министърът посочи като важна мярка сертифицирането на българските плажове по програма „Син флаг“ и отличаването на повече обекти с престижната световна награда Син флаг.

Министър Димитров сподели амбицията си броят на сините флагове в България да бъде поне удвоен.

Към настоящия момент с награда Син флаг могат да се похвалят само 18 български плажа и 1 яхтено пристанище.

На срещата присъства и представителят за България на „Син флаг“ – Станимир Георгиев, който представи Програма „Син флаг“ пред концесионерите.

Той обърна внимание на ползите от Синия флаг, като изтъкна успешното присъствие сред най-добрите световни плажове на дългогодишни и нови български участници, които прославят дестинациите си и страната ни в престижната световна класация.

Станимир Георгиев призова за съревнование между черноморските общини и области за най-много плажове със “Син флаг”, както това се случва със завиден успех в съседните развити туристически държави, като отчете, че община Несебър има 7 сини флага, община Созопол – 5, община Варна и община Балчик по 2, а общините Поморие, Каварна и Приморско – по 1. Все още има черноморски общини, които нямат нито един флаг.

Представителят на “Син флаг” отбеляза и световния опит, безспорния маркетингов ефект от Програмата „Син флаг“ и положителната промяна, която тя налага, като обърна внимание на пряката зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания /729/, Гърция /602/, Турция /572/, Франция /536/, Италия /509/, Португалия /431/, които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост.

Станимир Георгиев призова всички концесионери на плажове, които имат самочувствие, че се справят отлично с управлението им, да се запознаят с критериите на сайта www.blueflag.bg, да се свържат с Българско Движение „Син флаг“ чрез данните за контакт в него, да се включат в Програмата „Син флаг“ и да тестват нивото си. И ако наистина отговарят на изискванията й – да се наредят сред отличените със световната награда „Син флаг“. За това ще се разчита неизменно на съдействието на Асоциацията на концесионерите на морски плажове и на Министерство на туризма.

Според Българско движение „Син флаг“ Илин Димитров е първият министър на туризма в България, който оценява достойнствата на сертифицирането по Програма „Син флаг“ и предимствата, които носи наградата “Син флаг”, не само за самите плажове и яхтени пристанища, за курортите, но и за отличното реноме на българския туризъм по света.

Споделен е интересът и желанието на концесионерите на българските плажове, на черноморските общини и на Министерство на туризма да предлагат туристически продукт с високо качество, за да може повече български плажове да се наредят сред световните първенци-носители на престижната награда „Син флаг“, каквато е 30-годишната амбиция и на Българско Движение „Син флаг“.

Сподели публикацията