Slide
Slide

Слънчев ден. Концесионерите и наемателите на плажове по българското Черноморие имаха работна среща с министъра на туризма д-р Илин Димитров  в курорта Слънчев ден, на която присъстваха и заместник-областните управители на Варна, Добрич и Бургас.

Обсъдени бяха актуални теми и проблеми от изминалия активен летен сезон, както и пътищата за подобряване на имиджа на дестинацията чрез повишаване качеството на туристическата услуга и увеличаване броя на плажовете с гарантирана чистота и безупречни условия за туризъм.

“Отчетох, че това лято Министерството на туризма извърши интензивни и по-строги проверки по плажовете и представих визията си за следващия летен сезон, която включва увеличаване на броя на плажовете с еко-етикета “Син флаг”, каза министър Димитров.

Станимир Георгиев, “Син флаг”: България за първи път има министър на туризма, който оцени достойнствата на световната програма за сертифициране на плажовете за чистота и качество

Той е канегоричен, че плажовете са лицето на летния туризъм – по крайбрежието гостите отиват главно заради плажа и морето.

Концесионерите споделиха, че това е първата среща на министър с тях, посветена само на плажовете, а проблемите са много различни и специфични за всеки плаж. Като общи и най-важни теми те изведоха водното спасяване и липсата на кадри.

От Асоциацията на концесионерите призоваха за промени в наредбата за водното спасяване, която определиха като прекалено остаряла и в наредбата за националните курорти.

Беше коментирано разполагането на водно-спасителни постове по плажовете и необходимостта от уеднаквяване на критериите.

Те предложиха като възможно решение на проблема с водното спасяване и липсата на кадри да бъде позволено на студенти от Националната спортна академия да практикуват стажове като спасители.

Беше поискана среща с МРРБ във връзка със заустването на води по много от плажовете – друг актуален въпрос, който беше коментиран.

Сподели публикацията