Slide
Slide

Виена. Кметът на Виена Михаел Лудвиг запали светлините на коледната елха тази вечер. Това стана пред хиляди местни жители и гости на града, които са пристигнали в австрийската столица за впечатляващите коледни базари.

Кметът на Виена поздрави присъстващите на коледния базар с предстоящите празници. /Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Най-големият и посещаван коледен базар се намира на площада пред кметството. Той отвори днес и ще приема посетители до 26 декември.
На церемонията на запалването на светлините на празничната елха присъства и екип на Bgtourism.bg.

Главният герой на красивия базар пред кметството е огромната коледна елха. Традицията датира от 1959 г. като част от инициативата „Коледна елха за всички” и оттогава всяка от деветте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като доставчици на дървото. Тази година елхата е от Адмонт, Горна Щирия, по-точно от една височинна долина в Бухау. Смърчът е висок 28 метра, тежи 3,6 тона с диаметър 60 см и е на 130 години. За издигането е било необходим половин час.

Дървото е украсено с 1650 LED-крушки, пестящи енергия, които светнаха с целия си блясък тази вечер. Коледният базар с това бе официално открит.

На много места във Виена има коледни базари и празнично украсени будки за греяно вино, вкусни вурстове и други емблематични храни и напитки.

Виенчани тачат коледните традиции и с удоволствие посещават базарите, които в наши дни са се превърнали и във важен икономически фактор.

Снимки Bgtourism.bg
Коледните базари се завърнаха в познатия за хората вид преди пандемията и без мерки. Много български туристи са сред първите посетители

Непосредствено до базара, се намира ледена пързалка, както и романтично дърво, на което греят много червени сърца.

Сподели публикацията