Slide
Slide

Троян. Заради прогнозите за застудяване и предстоящия зимния сезон от Планинската спасителна служба в Троян апелират туристите да излизат подготвени в планината и да се съобразяват с бързо променящите се метеорологични условия, съобщи БНР.

Началникът на Планинската спасителна служба в Троян Марин Сираков поясни, че Централна Стара планина е една от най-опасните за туристите, особено през зимата:

„Най-опасен или мястото, където се случват най-много инциденти е районът на Северен Джендем. Там са и връх Ботев, и хижа „Плевен“, които са много посещавани, но това не изключва и останалите райони“.

Сираков посочи още, че най-важно при излети и преходи в  планината е планирането на маршрута:

„Първо да съобразят възможностите си, второ, да  съобразят времето и трето  подбор на групата“.

Според спасителя най-опасен в планината е есенно-зимният сезон, защото метеорологичните условия са много динамични:

„Хората идвайки от топлото време в града, в планината е около нулата или най-много 5 градуса,  по високите части ветрове, много бързо се променя времето“

Сираков препоръча на туристите да излизат в планината с подходяща екипировка, съобразена с времето, планирания преход и продължителност.

„Подходящи обувки, подходящи дрехи, основен инвентар – едно въженце, карабинер, ножка, кибрит, медицински пакет с най-необходимото, ветробран, шапка, ръкавици и естествено телефон със заредена батерия“.

Сподели публикацията