Slide
Slide
Slide
Slide

Смилян. Инициативата „Ваканция на село“ ще се проведе за трета поредна година в родопското село Смилян, където деца от страната ще се запознаят с живота на населеното място и ще бъдат заети с различни дейности.

Дейности, които да представят по най-добрия начин района на децата са в основата на детските лагери в село Смилян, съобщава БНР. Целта е децата да променят ежедневието си от постоянен достъп до телефон, компютри и интернет игри.

Антония Чиликова, организатор на различни инициативи, събития и програми за развитие на региона, разказа, че дълго време е работила в този регион, реализирайки най-различни програми за развитие на селския туризъм и за популяризирането на Родопите, тъй като това е била нейната голяма любов.

„Родопите омагьосват със своята красота и с невероятното богатство от традиции, със своите невероятни хора, които просто те канят на гости да ги посетиш и да се потопиш в атмосферата на родопското село“, казва Антония Чиликова.

Началото на „Ваканция на село“ е поставено преди три години. Програмата включва основно дейности за опознаване живота на селото и мандрата в продължение на седем дни. Сред тях са работа в градината на мандрата. Децата ще се учат да хранят животни. Как да си подквасят мляко и да избият масло. Как безопасно да запалят огън и да приготвят храна на жар. Кулинарно ателие, стари български игри, сред които „Замръзванка“, „Кральо-портальо“, „Капитане, капитане“, „Стражари и апаши“, народна топка, федербал, криеница.

За тазгодишната ваканция на село са предвидени две смени, като те са в последните седмици на месеците юни и юли, обясни още Антония Чиликова, организатор на различни инициативи, събития и програми за развитие на региона.

Снимки: Антония Чиликова 

Сподели публикацията