Slide
Slide
Slide
Slide

Интервю с Руслан Зарев – председател на Трънско туристическо дружество

– Здравейте, г-н Зарев! Кога и как се зароди идеята за „Трън Ултра Рън” и каква е целта?
– Идеята за състезанието се зароди през есента на 2021 г. Тогава с нас се свърза Милен Тончев, който е дългогодишен бегач и организатор на състезанието „Байк и рън за Чепън“. Той ни предложи да направим подобно състезание в Трънско с експертна помощ от негова страна. Към края на 2021 г. вече бяхме набелязали трасетата и в началото на 2022 г. започнахме работа по тях и по организацията на състезанието. Прокарването на пътеките беше много трудно и отне страшно много време, тъй като на места пробивахме изцяло нови пътеки през силно обраснали терени.

Целта на „Трън Ултра Рън“, както и на всички останали дейности на дружеството е да популяризира и развива туризма в Трънско, а оттам да спомага и за цялостното развитие на общината. Надяваме се „Трън Ултра Рън“ да се утвърди като едно от значимите бегачески състезания в България, защото теренът, природата, гледките, трудността предразполагат това да се случи. Двете най-дълги трасета (24 и 54 км) са добавени към календара на ITRA – Международната асоциация по планинско бягане, което дава допълнителни точки и повишава персоналния рейтинг на успешно преминалите през тях състезатели. Предвиждаме за следващите години да развиваме състезанието, като добавим още една по-дълга и най-предизвикателна дистанция от около 100 км.

– Тази година за състезанието са се записали над 300 човека. Какви всъщност са състезателите? Трябва ли да си професионален спортист, за да участваш или е достатъчна да имаш средно добра физическа подготовка?
– Тази година има голям интерес към състезанието, като записванията започнаха още в края на миналата година. Освен от България ще има и по-сериозно международно участие с бегачи от Сърбия, Гърция, Украйна, Латвия и Великобритания. Към момента броят на участниците е около 350, което е със 120 повече от миналата година.

Радвам се, че състезанието става все по-достъпно. Това се показва и от голямата разлика във възрастта на участниците – те са от 14 до 75 години. Интересно е, че миналата година имаше немалко участници, които за първи път се включваха в състезание по планинско бягане, като много от тях продължиха след това да бягат и в други състезания. Това показва, че не е задължително да си професионален спортист за да участваш, но със сигурност трябва хъс и борбен дух.

– Организацията изисква много хора да се обединят и да работят за успешната реализация на идеята. Кои са партньорите, които ви подкрепят?
– Имаме подкрепата на община Трън, без която би било много по-трудно организирането на състезанието. Сред партньорите ни са Race Timming, които отговарят за времеизмерването. За сигурността на състезателите се грижат Планинска спасителна служба и Академия първа помощ. Официален застрахователен партньор на събитието е ЗК Евроинс.

Състезателите получават и специално създаден глинен медал, изработен от Бусинската сръчкотилница. Спонсори на състезанието са магазин Стената, Sport Vision Bulgaria, Smart Organic, Backbar.artisan, Leya, Hristina – Bulgarian Natural Cosmetics, Omron Healthcare, Sponser Bulgaria, Допелхерц, както и група Джейпег и организаторите на фестивала Джаз Ерул. Накрая, но не на последно място искам да благодаря на всички спонсори и съмишленици, както и на нашия медиен партньор в лицето на Bgtourism.bg, които ни помагат да популяризираме Трънския край и Трън Ултра Рън. Вашата подкрепа е много ценна за нас, защото ни мотивира да продължаваме да даваме най-доброто от себе си.

– Подобен род спортни прояви са изключително атрактивни и се радват на голяма посещаемост във времето, но тежката и времеемка организация обикновено остава скрита. Какъв е екипът, който съумява да задвижи работата и как успяхте да се отличите още на първото издание с отлична организация и положителна обратна връзка от участниците?
– Организацията на подобно състезание е изключително тежка. Подготовката започва поне 5 месеца по-рано. Екипът, който подготвя състезанието е от около 20 човека, а в деня на събитието пряко ангажирани с различни задачи са около 70 човека. Всеки един от тези хора работи на доброволни начала и отделя от свободното си време, за да го има „Трън Ултра Рън“.

Екипът се състои от хора с различни професии и от различни населени места, има както хора от Трън или такива с корени от околията, но също и хора, пленени от красотата на Трънско, които нямат общо с района. Въпреки динамиката в работата и отговорността, която всеки член на екипа и доброволец носи, всички дават най-доброто от себе си, защото сме обединени около каузата да разкрием туристическия потенциал на Трънско и да запазим чиста невероятно красивата природа в района от апетитите за откриване на златни мини.

Сподели публикацията