В Чирпан започна третото издание на международния фестивал на лавандулата
В Чирпан започна третото издание на международния фестивал на лавандулата
Slide
Slide
Slide
Slide

Чирпан. Стратегията на Община Чирпан е да развива фестивален туризъм, а в продължение на три дни градът е столица на лавандулата за цяла Европа. Това каза пред БТА кметът на общината Ивайло Крачолов по време на вчерашното откриване на третото издание на Международния фестивал на лавандулата, организиран от местната администрация под патронажа на министерствата на туризма и на културата.

Разнообразната програма на тридневния форум продължава и днес, посочи кметът. Денят се открива с йога в лавандуловите полета, като Община Чирпан е поканила едни от най-добрите инструктори от цялата страна, има и гости от Индия. Посетителите на фестивала могат да видят и арт инсталациите, монтирани в лавандуловите полета северно от града, както и базар, в който участие вземат над 140 производители на лавандулови и други етеричномаслени продукти, на биопродукти и други. В днешния ден Държавната опера в Стара Загора ще представи с детския спектакъл „Мечо Пух“, а през целия ден в село Средно градище ще има спектакъл с изпълнения на международните гости на фестивала. Вечерта на площада в Чирпан посетителите ще се насладят на концерта „Звездите на България“ с участието на Пламен Бонев (Де Ла Бона) и Миро и на лятно лавандулово парти с DJ Mascota, посочи Ивайло Крачолов.

В неделния ден продължават дневните прояви, а вечерта ще завърши с концерт на Държавна опера – Стара Загора и Васил Петров.  „Тази година увеличихме с още един ден международния празник на лавандулата, като идеята е през следващите години той да продължава цяла седмица, така че да има културни прояви и изненади за всеки един вкус“, каза кметът и подчерта, че през този уикенд за туристите няма да бъде интересно само на Черноморието, а и в Чирпан.

Чирпан е в сърцето на Тракия и няма плажове, планини и ски писти, но в замяна на това има страхотни културни традиции, коментира още Крачолов. „Имаме лавандулата, имаме много фолклор. Недалеч от тук се намира най-старият манастир в Европа, правим и двудневен фолклорен празник надпяване и надиграване „Гласове и ритми от Тракия“, каза той и допълни, че само след месец в Чирпан ще се състои и най-голямото рок събитие на Балканите – „Мидалидаре рок“ в Долината на виното, на който се очаква да присъстват над 50 хиляди души. Кметът добави, че през есента културният афиш на общината също е много богат. „Чирпан се ориентира към фестивален туризъм, като по този начин рекламираме бит, култура, местна кулинария“, каза той. По думите му отзивите на местни търговци са, че в дните на фестивала драстично се увеличават и техните обеми като работа. Според него това също е важен аспект за развитието на общината. „Това са взаимносвързани неща – култура и бизнес да вървят заедно“, коментира Ивайло Крачолов.

Третият международен фестивал на лавандулата беше официално открит снощи на площад „Съединение“ в Чирпан. Официални гости бяха зам.-министърът на туризма Павлин Петров, областният управител Ива Радева, народният представител Красимир Вълчев, кметове на общини и на населени места, представители на държавни и местни институции. Програмата започна с празнично шествие с над 1400 участници и продължи с авторски спектакъл на ансамбъл „Тракия“.

Сподели публикацията