Кулата Галата в Истанбул отново отваря врати за посетители
Кулата Галата в Истанбул отново отваря врати за посетители
Slide
Slide
Slide
Slide

Истанбул. Турското правителство въведе строги правила, включително лицензи, за краткосрочното отдаване под наем на жилища в стил “Еърбиенби” (Airbnb) на фона на значително нарастване на цените поради високата инфлация през последните години, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Според решение, публикувано днес в турския държавен вестник, собствениците на жилища вече трябва да получават разрешения от властите за наеми, по-кратки от 100 дни.

Собствениците са длъжни да получат съгласието на всички обитатели на сградата, да платят такса и да поставят на вратите си съобщение, издадено от правителството, преди да могат да отдадат апартаментите си под наем в платформи като “Еърбиенби”, предвижда новият регламент.

Собствениците са заплашени от високи глоби и отнемане на лиценза им, ако нарушат регламента, който включва и споделяне на информация за клиентите с властите и спазване на правилата за “обществен морал”.

Средните цени на наемите в Турция са се увеличили с 583 процента между април 2019 г. и април 2023 г. Най-голямо увеличение е регистрирано в окръзите по южното крайбрежие, както и в най-големия град Истанбул и столицата Анкара, сочат оповестени в Истанбул данни.

Много собственици на жилища в Турция напоследък прибягват до краткосрочни наеми, за да се предпазят от инфлацията, а туристите предпочитат такива жилища на фона на по-високите цени на хотелите, особено в центровете на големите градове, отбелязва ДПА.

Сподели публикацията