Slide
Slide
Велико Търново. Регионален исторически музей-Велико Търново представи тракийското съкровище от с. Големаните по повод 50 години от обявяване на Килифарево за град. Изложбата „Съкровището на тракийския династ“ e експонирана в кметството на града в рамките на 6 часа днес.
Снимки Регионален исторически музей Велико Търново
Временната експозиция бе открита от директора на Регионален исторически музей – Велико Търново д-р Иван Църов, който през 1991 г. проучва надгробната могила на тракийския владетел край Големаните.
Представени са част от откритите през 1991 г. край с. Големаните гробни дарове на местен тракийски владетел – златни накити, някои от които вероятно са инсигнии на династическата власт, сервиз за пир, тоалетни принадлежности и части от
въоръжението.
Съкровището от Големаните е от 1000 предмета открити в гроб на местен тракийски владетел в околностите на село Големаните. Датира се към V в. пр. Хр. и е сред шедьоврите на тракийското изкуство. Основните находки са представени в Трезорната зала на Археологическия музей във Велико Търново, където е реконструирана гробницата на династа.
Сподели публикацията