Рекорден брой български плажове получават Син флаг през 2024 г.
Рекорден брой български плажове получават Син флаг през 2024 г.
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. През тази година за „Син флаг“ кандидатстват 22 плажа и една марина, съобщи за БТА председателят на едноименното Българско движение Станимир Георгиев. По думите му ивиците, които искат да получат престижното отличие, са с една повече в сравнение с миналата година. Такова желание за пръв път е заявил плаж “Св. Влас – централен”.

Традиционно повече са кандидатите за „Синфлаг“ от Южното Черноморие, допълни Георгиев. Сред тях е и най-старият носител на отличието „Слънчев бряг“. Това е българският плаж, на който се вее син флаг от 1995 година. Година по-късно към него се присъединяват „Слънчев ден“ и „Дюни“.

В страната ни има много плажове, които заслужават „Син флаг“, но по неясни причини не кандидатстват, допълни Георгиев. Самата награда е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени над четири хиляди плажове и яхтени пристанища в цял свят. Тя е свидетелство не само за чиста природна среда в района на пясъчните ивици, но и за отличното им управление, съобразено със съхранението и развитието им.

Очаква се националната оценка на кандидатите за „Син флаг“ да приключи до края на седмицата, допълни Георгиев. Международното жури, което заседава в Копенхаген, ще се произнесе в края на април.

Сподели публикацията