Берлин. Стачка спря днес полетите на летище Берлин-Бранденбург, предаде БТА, позовавайки се на ДПА. Служителите, отговарящи за авиационната сигурност на международното летище в Берлин, обявиха протест от 3:30 ч. тази нощ до вторник. Протестът се организира от синдиката „Ферди“ (Verdi) и е третата голяма стачка на берлинското летище за тази година.

От аерогарата съобщиха, че днес няма да излети нито един самолет. Възможно е да бъдат приемани пристигащи полети, но това зависи от самите авиолинии, каза за ДПА говорител на летището.

Летище Берлин-Бранденбург е третото по големина в Германия след тези във Франкфурт и Мюнхен.

Синдикатът се бори за подобряване на условията на труд и повишаване на заплатите на стотици работници от наземните служби на летищата в цяла Германия. Профсъюзът и асоциацията на работодателите в сферата на безопасността на полетите водят преговори за заплащането през нощта, през уикенда и на официални празници, както и по регулацията на извънредния труд.

На 20 април профсъюзът организира стачка на летищата в Хамбург, Дюселдорф и Кьолн, а на 21 април в протеста се включи и летището в Щутгарт. Стачките объркаха плановете на около 100 000 пътници, тъй като бяха отменени около 700 полета.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA