Slide
Slide
Slide
Slide
Велико Търново. „Символично отбелязваме в програмата това събитие като „връчване на награди“, но то, всъщност, е нашият израз на благодарност към всички, които със своето участие внасят смисъл в Международното изложение „Културен туризъм“ и вдъхновяват работата на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. С тези думи управителят на дружеството- организатор на форума Борислав Йорданов се обърна към всички участници в туристическата борса, която се проведе от 20 до 23 април.
Почетни грамоти бяха връчени на международните участници. Тази година, освен да представят по атрактивен начин своя национален туристически продукт, гостите от чужбина споделиха и безценния опит на своите държави в развитието на културния туризъм като един от най-силните фактори за от цялостното издигане на престижа на държавата.
Почетна награда бе връчена на възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново, които в дните на изложението работеха рамо до рамо с екипа на общинската агенция по туризъм и представиха своите кулинарни умения в дегустационната програма на борсата.
Отличието за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм получи Община Сливен за представяне на Крепост Туида.
За най-оригинално представяне на събитие бе отличен екипът на Община Берковица, който паралелно с богатите традиции и туристически обекти, промотира Северозападния фестивал на духовата музика.
За атрактивно представяне на туристическа дестинация наградата на Международното изложение „Културен туризъм“ получи Община Златоград.
След четиригодишно прекъсване в експозиционната част на Международното изложение „Културен туризъм“ се завърна Община Мездра. Нейният екип получи награда за успешно представяне.
Почетна грамота тази година бе връчена на на Събин Бижев, автор на проекта „ЦАРЕВЕЦ. ПАТРИАРШЕСКИЯТ КОМПЛЕКС“. Уникалната книга е част от дигитален проект, който представя възможна възстановка на сградите, живота и бита в Средновековния Търновград.
Всяка година организационният комитет на Международното изложение „Културен туризъм“ връчва почетна награда на личност за цялостен принос в развитието на културния туризъм. Тази година неин носител е проф. Мариела Модева.
В последния ден на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ 2023 бяха връчени наградите на тазгодишните лауреати в конкурса „Чети и пътувай“. Национален конкурс READ&TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”) стартира през 2013 г. и оттогава всяка година отбелязва постиженията в дигиталните формати, печатните издания и събития, свързани с туризма.
Десетки големи и малки общини от цялата страна, музеи, туристически организации, сдружения, издателства, университети и др. са представяли стотици успешни проекти и творчески идеи в отделните категории на националния конкурс.
Тази година журито на конкурса беше в състав:
Председател – доц. д-р СОНЯ АЛЕКСИЕВА – преподавател в департамент „Администрация и управление” на НБУ
И членове:
• ИЛИН ДИМИТРОВ – министър на тризма
• СТАНИСЛАВ СЛАВОВ – бизнес аналазитор
• доц. ЛЪЧЕЗАР АНТОНОВ – Преподавател по „Култура и културен туризъм“ и „Културно наследство и културен туризъм“ в Югозападния университет.
• ГАЛИНА МИТКОВА – член на УС на Асоциацията на експертите по комуникации в общините.
• ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА – изпълнителен директор на Асоциация „Българска книга“.
• БОРИСЛАВ ЙОРДАНОВ – управител на „Царевград Търнов“ ЕООД.
Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2022 г. бе присъдена за отбелязването на 50-годишния юбилей от откриването на Варненския халколитен некропол – най-старото обработено злато в света. От името на община Варна призът получи Соня Георгиева, директор на ОП Туризъм – Община Варна.
В категория Най-интересни туристически издания наградата получи EVENTS GUIDE – първото по рода си специализирано издание за събитиен туризъм в България на „Ивент Плюс БГ“ ЕООД и катедра „Туризъм“, Стопански факултет на Великотърновския университет
В категория „Най-професионални туристически сайтове, мобилни приложения“ бе отличено мобилното приложение „Аудиогид за Трявна“. То е създадено от сдружение „Институт за приложения в туризма“ – Велико Търново.
За най-ефективна публикация бе отличен материалът „Солницата край Провадия – „пъпът“ на европейската цивилизация преди 7000 г.“ на журналистката Невяна Троянска, а в категория „Най-добър плакат за събития“ наградата спечели постера на 15-я Черноморски туристически форум „Кадрите в туризма – предизвикателства и перспективи”, организиран Варненската туристическа камара.
Сподели публикацията