Slide
Slide

Любляна. Словения е привлякла 3,94 милиона чуждестранни посетители миналата година, което е увеличение от 115 процента в сравнение с предходната година, съобщи сайтът „Словения таймс“, цитиран от БТА.

Общо туристическите посещение в страната са нараснали с 47 процента до 5,87 милиона, сочи официалната статистика.

Броят на нощувките на туристи в местата за настаняване в страната се е увеличил с 38,5 процента до 15,59 милиона миналата година, уточни вчера словенската статистическа служба.

Нощувките на посетители от Словения са намалели с 15 процента, като броят на посещенията им е спаднал с 11 на сто до 1,93 милиона. Нощувките на чуждестранни посетители са се удвоили до 10,08 милиона.

Общо 18 процента от нощувките се падат на германски туристи. Други големи групи посетители са били от Италия, Австрия и Нидерландия.

Любляна е мястото, където са регистрирани най-много туристически нощувки, почти 2 милиона. Следват общините Пиран на морския бряг,  Блед и Кранска гора в алпийския регион.

Словенската столица е била най-популярната дестинация сред чуждестранните посетители по отношение на прекараните нощувки, докато най-много нощувки на местните туристи има в Пиран.

Коментирайки статистиката, Словенският туристически съвет (STO) заяви, че словенският туризъм се е възстановил почти до нивата отпреди Кодид-19, въпреки че не се е очаквало това да се случи преди 2023 г.

Съветът очаква националният туристически сектор да продължи да отчита умерен растеж от 5 процента тази година.

В сравнение с 2019 г., която беше рекордната година за словенския туризъм, миналата година туристическите посещения са намалели с 5,8 на сто, а нощувките с – 1,2 на сто.

Сподели публикацията