През летните месеци дестинациите в България ежедневно предлагат богата програма със събития както на морето, така и във вътрешността на страната

Сърцето на България тупти с ритъма на събитийния туризъм. От фестивали, в които са съхранени вековни традиции, до конгреси за модерен маркетинг и изкуствен интелект, завладяват живота в страната ни целогодишно. Част от богатата лятна програма са ежедневни концерти, театрални постановки, кулинарни прояви и престижни спортни форуми както на брега на морето, така и в малките и големи градове във вътрешността на страната.

Събитийният туризъм има ключов принос за общото развитие на икономиката чрез генерирането на високи приходи, заетост и инвестиции, разпространението на знание, иновации и креативност. Конгресният и събитиен туризъм има качеството да съвместява всички сегменти на традиционния туризъм като същевременно допринася за преодоляване на условностите, породени от неговия сезонен характер и разкрива възможности пред нови, нетрадиционни дестинации да предложат качество и висок стандарт в организирането на международни събития.

Развитието в науката, здравеопазването, високите технологии и икономиката води до появата на нови интелектуални и търговски продукти на глобалния пазар, а това налага все по-тясно взаимодействие на държавно, неправителствено, академично и бизнес ниво. Тези процеси превръщат конгресния и събитиен туризъм в неизбежен фактор, който националните правителства следва да разглеждат с приоритет с оглед на ползите, които той носи за отделните туристически сектори и икономиката като цяло. Срещите на международни асоциации представляват основна част от конгресната и събитийна индустрия в световен мащаб.

Защо да избера България за морската си ваканция?

В света има близо 70 000 международни асоциации в 300 страни по света. Тези асоциации организират около 24 000 редовни срещи и различни събития годишно, споделят за Bgtourism.bg от Българско конгресно бюро – БКБ. Повече от 800 от международните асоциации имат свои членове в България. Всички те, взети заедно, редовно организират повече от 1 000 събития.

В България има събитие за всички възрастови групи

Срещите на международни асоциации обхващат широка гама от теми и направления: от медицински (най-големият сегмент) до научни, академични и технологични конференции, от търговски изложения до обществени и социални събития и са организирани най-често от европейски асоциации.
Към днешна дата се наблюдава възстановяване на провежданите международни срещи в страната ни, като интересът към дестинацията ни расте прогресивно.
Справка в сайта на Националния статистически институт показва, че броят на чуждите граждани в България, посетили страната със служебна цел, в периода януари – декември 2022 г., е 1 235 092 души. Трудно може да бъде определено какъв процент от тези чуждестранни посетители са били в България с цел конгресен и събитиен туризъм, но числата са достатъчно показателни за това, че България има потенциал да бъде не само страна за пълноценен отдих, но и отлична туристическа дестинация за бизнес, социални и научни събития.

От Българско конгресно бюро посочват, че София е градът с най-голям брой проведени срещи и общ брой делегати, позовавайки се на годишната класация на държавите в Европа на Международната асоциация за конгреси и конвенции (ICCA). Родната организация е единствената от страната ни, която е член на ICCA. След пандемията България е класирана на 32-мо място по брой проведени срещи на международни асоциации.

Програмата „Син флаг“ 30 години е еталон за качество на българските плажове

Най-натовареният период за конгресен и събитиен туризъм в България е септември-октомври, следван от май-юни. По-голямата част от събитията на международни асоциации, организирани у нас, се провеждат в местни хотели, които разполагат с конферентни зали, като средната продължителност на проведените срещи е 3,59 дни. Показателят за средна продължителност е доказателство за повишения интерес към събитийния туризъм в страната, като той не е насочен само към една дестинация, нито се влияе от конкретен сезон. На това мнение са и експерти в бранша.

„Събитийният туризъм се поддържа в цялата страна целогодишно, а по крилата на сезона курортите и хотелите реализират голям обем от нощувки, благодарение на организираните прояви. Конгресният туризъм е широко застъпен в столицата и в по-големите ни градове като Пловдив и Варна“, споделя Ралица Иванова – експерт в събитийната индустрия. Тя отбелязва, че всеки туристически район в България има различна специфика и възможности за събитиен туризъм, като един от тях е по-водещ.

„Прекрасни условия за конгресен туризъм предлагат СПА дестинациите Велинград и Хисаря, които благодарение на своята модерна хотелска база, провеждат събития с над 400 делегати. Дунавският туристически район е богат на културно-историческо наследство и архитектура. Планинските ни курорти пък предлагат целогодишен планински и еко туризъм и т.н. Те са чудесна възможност за престижни спортни събития по зимни спортове, но и през лятото за колоездачни състезания“, допълва Ралица Иванова.

Тя посочва, че пандемията е променила хотелския бранш и събитийните услуги. Правят се сериозни инвестиции за обновяване на залите и конгресните центрове, за да може домакините да отговорят на съвременните изисквания за провеждане на събития. Все повече хотелиери желаят да работят целогодишно, по крилата на сезона те разчитат на организирани прояви за по-добра заетост.

България – европейска балнео и СПА дестинация, с богато наследство и бъдеще

„Търсенето на събитийни услуги се увеличава и дори на места надминава 2019 година“, категорична е Ралица Иванова. Тя обича да казва, че събитията са непрестанен „консуматив“ и са част от бизнес процесите и развитието на икономиката ни.

Календарът с прояви в страната ни ежегодно се обогатява, а дестинациите привличат гости не само с традиционни, но и с нови и атрактивни предложения. Едно от тях е планирано в периода от 28 до 30 юли във Велинград, когато ще се проведе първото издание на L`Etape Bulgaria by Tour de France. През август мнозина очакват с голям интерес утвърдени и значими събития. Open Buzludzha 2023 (10-13 август) e форум, който предлага различно изживяване с много природа, музика и култура в свеж фестивал с кауза. Горещото лято в музикалната столица на България – Бургас, ще очарова любителите на електронната музика с най-мащабния фестивал Solar Summer 23, който и тази година включва в програмата си световноизвестни изпълнители в края на юли и през август.

Традиционният фестивал „Опера на върховете“, който се провежда сред магичната красота на Белоградчишките скали, ще предложи на своята вярна публика новата си продукция Мадам „Бътерфлай“ на 4, 5 и 6 август от 20 часа, на 11 и 13 август ще бъде представена операта „Кармина Бурана“, а на 12 август – „Дон Кихот“.

Лятната магия на българските планини

На 11 и 12 септември Пампорово ще бъде домакин на десетия юбилеен годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. През есента Интер Експо център – София, който ежемесечно има разнообразни събития, отново ще бъде арена на емблематичните международни изложения – за месо и местни продукти, за вино и спиртни напитки, за мляко и млечни продукти, за хлебопроизводство и сладкарство, за храни, напитки, опаковки и машини – всички изложения ще се проведат от 8 до 11 ноември.

Ежедневните прояви в страната ни показват, че развитието на конгресния и събитиен туризъм утвърждават България като устойчива дестинация за провеждане на значими и интересни международни прояви, които привличат вниманието както на участници от цялата страна, така и на гости от цял свят. Интересните събития включват популярни и доказани личности, които градят дългосрочен имидж на България като модерна и целогодишна дестинация за събитиен туризъм.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA