Slide
Slide

София/Рияд. Подготвя се подписване на Меморандум за разбирателство между българското министерство на икономиката и индустрията и саудитското министерство на икономиката и планирането. Това беше обсъдено на среща между българските министри Никола Стоянов и Александър Пулев и министъра на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Файсал Ал-Ибрахим, съобщи БНТ. Стратегическият документ ще даде добра основа за задълбочаване на икономическите отношения и партньорство между компании от двете страни.

„Преди по-малко от три месеца заедно стартирахме разговори в няколко ключови сфери. Днес те вече са в напреднала фаза и обсъждаме конкретните стъпки за тяхната реализация“, подчерта министър Никола Стоянов. Той представи напредъка на преговорите между български и саудитски компании за партньорство в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Саудитският му колега заяви, че тяхната страна също има сериозен интерес в посочените сфери и подчерта ангажираността на министерството по тези въпроси.

„През 2021 г. двустранната търговия бележи двоен ръст спрямо 2020 г. и достига 313.2 млн. долара. Това показва сериозния потенциал, който имаме“, каза още министър Стоянов. Той постави акцент на сектори като земеделие и хранително-вкусова промишленост, минно дело, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, химическа индустрия, туризъм, в които българският бизнес може да бъде надежден партньор за реализиране на съвместни инвестиционни проекти.

От месец април стартират директни полети между София и Рияд, като се очаква това да даде нов тласък на отношенията между двете държави. Това подчерта министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на разговорите. По думите му само 3 месеца след посещението на ресорния вицепремиер всички процедури, свързани с разкриването на директната авиолиния вече са приключили, а по-добрата свързаност се очаква да даде и нови възможности за партньорства между компании от двете държави. „Надяваме се и на повече съвместни проекти в сферата на информационните и комуникационни технологии и обмяна на практики между стартиращи компании от двете държави“, каза още министър Пулев.

Министър Файсал Ал-Ибрахим прие покана да посети страната ни в следващите месеци заедно с бизнес делегация за продължаване на разговорите по набелязаните теми.

Над ⅓ от всички инвестиции от Саудитска Арабия у нас са реализирани през 2021 г. Това стана ясно по време на срещата на българските министри Никола Стоянов и Александър Пулев с ръководството на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Това е най-големият държавен инвестиционен фонд, който управлява средства и активи в целия свят.

„Инвестициите между двете държави не отговарят на потенциала, който имаме“, подчерта министър Стоянов и акцентира, че след множеството контакти между двете страни, вече се виждат първи позитивни сигнали. През 2021 г. преките чуждестранни инвестиции от Саудитска Арабия в България са в размер на 14.3 млн. евро. Това представлява над ⅓ от всички инвестиции от арабската страна у нас за последните десетилетия. „Надявам се това да е началото на тенденция, която да отбелязва бързи темпове на ръст и най-важното – да доведе до нови и по-добри резултати за икономиките на двете държави“, посочи министър Стоянов.

Инвестиция в карго летище в Хасково може да има стратегическо значение за целия регион. Инвестиционният проект бе представен от министър Никола Стоянов, а представители на Фонда се очаква да посетят страната ни за да се запознаят с локацията и техническите параметри на проекта.

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия играе ключова роля за развитието на икономиката в страната и за реализацията на стратегически инвестиции на национално и международно ниво. Фондът е свързан със създаването на 66 компании в 13 стратегически сектора, както и откриването на над 500 000 работни места. В тази връзка министър Стоянов представи и възможностите на български компании в сферата на строителството, минното дело и машиностроенето. Коментирани бяха и конкретни проекти в сферата на инвестициите, които вече са в напреднала фаза и, към които саудитската държава проявява сериозен интерес.

Сподели публикацията