Slide
Slide

Брюксел. Белгийските синдикати CNE и „ACV Puls“, и профсъюзът на пилотите „Бека“ поставиха ултиматум на ръководството на авиокомпания „Райънеър“. Ако ирландската авиокомпания не направи сериозно предложение до петък следобед, те ще започнат стачка през уикенда на 15 и 16 юли, предаде белгийската новинарска агенция Белга, цитирана от БТА.

Твърди се, че „Райънеър“ е казала на своите пилоти в Белгия, че иска да отмени колективния трудов договор за работното време и почивката. Според представителите на пилотите това е незаконно.

Заплатите също са предмет на обсъждане. В началото на пандемията пилотите се съгласиха на 20-процентно намаление на заплатите, което все още е в сила. Според профсъюзите, ръководството отказва да обсъди прекратяването на този акт, въпреки че компанията си възвърна огромните печалби.

Колективен трудов договор „Ковид“

За уреждане на спора беше сформирана специална комисия за посредничество, но „Райънеър“ не приложи препоръките ѝ. Ето защо, ако „Райънеър“ не направи сериозно предложение, представителите на служителите ще призоват за стачни действия на 15 и 16 юли. Това може да бъде последвано от по-нататъшни действия – до октомври 2024 г., когато изтича срокът на колективния трудов договор.

„Предварително се извиняваме на пътниците, които планират да пътуват с „Райънеър“ в периода до октомври 2024 г., и които може да бъдат засегнати от тези стачки. Но не можем повече да позволим на „Райънеър“ да нарушава основните принципи на белгийския социален диалог“, се казва в съобщение до медиите.

Сподели публикацията