Летище Варна/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. Морските ни летища продължават успешното си възстановяване след световната пандемия. На аерогарата във Варна са посрещнали 773 414 пътници през първото полугодие или това е с 58% повече от м.г. и 11% ръст спрямо 2019 г., съобщиха от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД за Bgtourism.bg. Извършените самолетодвижения са 6 043 т.г. срещу 4 144 за същия период на 2022 г. и 5 564 спрямо 2019 г. Във Варна за шестмесечието са посрещнали най-много пътници от Германия, България, Великобритания, Австрия и Израел.

На Летище Варна е възобновената връзката Белград – Варна от Air Serbia, която се посреща с голям интерес и се изпълнява за първи път от 2016 г. Това позволява  правенето на удобни връзка с много други дестинации, до които авиокомпания изпълнява полети като: Москва, Ню Йорк, Чикаго, Париж, Амстердам, Атина, Рим, Барселона, Мадрид и много други.

Летището в Бургас отчита 19 на сто увеличение на пътниците за първото шестмесечие т.г спрямо същия период на 2022 г. Посрещнати са 469 669, а реализираните самолетодвижения са 3 890. Данните са добри, но аерогарата все още остава под нивата от 2019 г. Припомняме ви, че липсва трафик от Русия, Беларус и Украйна, като концесионерите търсят и предлагат нови възможности и пазари.

Припомняме ви, че наскоро стартираха първите чартърни полети от испанската столица Мадрид до Бургас. Това се случи за първи път в историята на летището и по този начин Южното Черноморие ще бъде много по-лесно достъпно за опознаване от испанските туристи. Топ 5 на пазарите на Летище Бургас за периода 1 януари – 2 юли 2023 г. са: Полша, Великобритания, Германия, Чехия и Словакия.

Сподели публикацията