Летище Варна/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Варна. Морските ни летища продължават успешното си възстановяване след световната пандемия. На аерогарата във Варна са посрещнали 773 414 пътници през първото полугодие или това е с 58% повече от м.г. и 11% ръст спрямо 2019 г., съобщиха от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД за Bgtourism.bg. Извършените самолетодвижения са 6 043 т.г. срещу 4 144 за същия период на 2022 г. и 5 564 спрямо 2019 г. Във Варна за шестмесечието са посрещнали най-много пътници от Германия, България, Великобритания, Австрия и Израел.

На Летище Варна е възобновената връзката Белград – Варна от Air Serbia, която се посреща с голям интерес и се изпълнява за първи път от 2016 г. Това позволява  правенето на удобни връзка с много други дестинации, до които авиокомпания изпълнява полети като: Москва, Ню Йорк, Чикаго, Париж, Амстердам, Атина, Рим, Барселона, Мадрид и много други.

Летището в Бургас отчита 19 на сто увеличение на пътниците за първото шестмесечие т.г спрямо същия период на 2022 г. Посрещнати са 469 669, а реализираните самолетодвижения са 3 890. Данните са добри, но аерогарата все още остава под нивата от 2019 г. Припомняме ви, че липсва трафик от Русия, Беларус и Украйна, като концесионерите търсят и предлагат нови възможности и пазари.

Припомняме ви, че наскоро стартираха първите чартърни полети от испанската столица Мадрид до Бургас. Това се случи за първи път в историята на летището и по този начин Южното Черноморие ще бъде много по-лесно достъпно за опознаване от испанските туристи. Топ 5 на пазарите на Летище Бургас за периода 1 януари – 2 юли 2023 г. са: Полша, Великобритания, Германия, Чехия и Словакия.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA