Slide
Slide
Ротердам. Ротердам е като птицата феникс – успял е да се издигне от пепелта и днес заслужено да бъде определян като град на модерната архитектура.
По време на Втората световна война той е бил бомбардиран до основи. Това е причината в града да няма исторически център. В същото време Ротердам, който е вторият по големина град в Нидерландия и с население от над 650 хиляди жители, посреща своите гости с интересни сгради с причудливи геометрични форми. Той е част и от програмата на българския туроператор „Аполо“ с круизния кораб MSC Euribia.
Една от най-големите атракции в пристанищния град са Кубичните къщи, които са дело на датския архитект Пиет Блом. Екстравагантните домове са създадени през 1977 г.
Всяка от постройките Блом иска да пресъздаде като дърво. Реализирани са общо 40 къщи, в които живеят хора. Една от тях посреща туристи срещу цена на билета от 3 евро.
По иновативен начин архитектът е използвал вътрешното пространство. Къщите имат три нива. Холът и кухнята са над входа. На втория етаж са разположени две стаи, които могат да бъдат използвани за спалня, на това ниво е и банята. На последния етаж има кът за отдих, може да се използва и за градина.
Не по-малко интересна е сградата на покрития пазар в Ротердам. Огромният Markthal е във формата на подкова. Таванът е покрит с 36 000 квадратни фута стенопис „Рог на изобилието“. Сградата е проектирана от архитектурното студио MVRDV.
Тук се помещават десетки магазини, заведения, модерни офиси и … над 200 апартамента за живеене.
De Rotterdam е друго архитектурно чудо в града. Това е най-голямата сграда в Нидерландия, която включва три огромни кули – височината им е 150 метра, а сградата е с площ от 160 000 кв. м.
Най-високата сграда в Ротердам е кулата Еуромаст – цели 185 м. Тя е отворена за посетители.
Една от малкото оцелели сгради по време на Втората световна война е „Бялата къща“. Историята й започва през 1898 г., а за времето си със своите 10 етажа и височина от 43 метра е считана за първия небостъргач в Европа.
Списъкът с архитектурни чудеса включва и с Еразмусбруг – мостът над река Маас, който носи името на местния жител и философ Еразъм Ротердамски. Съоръжението е дълго 802 метра. Мостът официално е бил открит през 1996 г. от кралица Беатрикс. Мнозина днес наричат този мост с галеното име „Лебедът“, тъй като мачтата наподобява на шията на лебед.
17.50 евро е цената на билета за входа на морския музей в централната част на Ротердам, който има богата колекция на открито и закрито. В залите посетителите могат да видят модели на кораби, корабно оборудване, фарове, карти, навигационни инструменти и др.
Ротердам има чудесна инфраструктура като всеки град в Нидерландия. Тук може да се разходите не само с популярните велосипеди, но и да си подарите невероятно преживяване с водно такси. Цената на билета е 4 евро. Градът има Световен търговски център, а пристанището е най-голямото в Европа.
Една от малкото запазени сгради от Средновековието е протестантската църква Сан Лоренцо, която е построена през 1449 г. и близо 6 века е свидетел на всички важни събития в града.
Снимки Руслан Йорданов/Bgtourism.bg
Ротердам е вдъхновение и град на модерната архитектура. Той предлага интересна разходка не само между модерните стъклени небостъргачи, но и разкрива чара на малките къщички с интересен дизайн – всяка, от тях може да спечели сърцата на туристите. За добър финал на разходката гостите на града често се отбиват за десерт в хотел Ню Йорк, разположен в историческата сграда на Holland Amerika Lijn.
Сподели публикацията