Slide
Slide

Любек. Красиви сгради от Средновековието посрещат туристите и предлагат автентични преживявания в германските градове. Изключение не прави и Любек – град с 210 хиляди жители население, който е запазил средновековната си атмосфера и по интересен начин представя на своите гости архитектурата на сградите от различните векове.

Чаровният град Любек се намира в провинция Шлезвиг-Холщайн, пристанищен град на Балтийско море. Някога е бил богат град – център на търговския съюз Ханза, който се сформира през 12 век като съюз на търговци, после като съюз на търговските гилдии и към края на 13 век – като съюз на градове.

Хамбург – вратата на Германия към света (снимки)

Разходката ни в Любек, която е част от круизната програма на „Аполо“, започва от емблематичната градска порта Holsten, над чиято арка със златни букви е изписано мотото на Любек “Concordia Domi Foris Pax“ или в превод от латински „Хармония вътре, мир навън“.

Старата част на града, заобиколена от река Траве, е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство през 1987 г. Екскурзията в първите минути ни отвежда до централен площад, на който е една най-красивите сгради в града – кметството, което е било построено през 13 век в ренесансов стил.

Любек става известен по целия свят със своето „бяло злато” – прелестният марципан, за чието приготвяне се използват бадеми. Къде да похапнете от вкусния марципан точно в Любек ли? В Niederegger!

Премиерът Николай Денков: Влязохме в Шенген, защото успяхме да върнем доверието в България на най-високо ниво

Преди повече от 200 години основите тук са положени от местния майстор сладкар Йохан Георг Нидерегер, който през 1806 г. е основал фабрика за марципан.

Рецептата на марципана се пази в тайна, но се предава се в семейството от поколение на поколение, за да бъде запазен вкуса му, заради който определят Любек като германската столица на марципана. Днес в сградата на Нидерегер има магазин на първия етаж с богато разнообразие от десерти с марципан, торти и закуски, а на втория етаж има заведение, където местните жители и гостите на града могат да похапнат на сладка приказка.

Красивият немски град величествено представя на своите гости не само многобройни културни и исторически забележителности, не само красивите си сгради, съхранени през вековете, но и интересни жилищни алеи с вътрешни дворове, които крият сглобени една до друга малки двуетажни къщи с различни архитектури.

Българи започнаха да резервират пътешествия с новия и ултрамодерен круизен кораб MSC World America

Сред емблематичните забележителности на Любек е църквата „Света Дева Мария“, която е в готически стил, а една от най-старите сгради е катедралата, която величествено се извисява и забелязва от всяка точка на града. Романската църква „Свети Петър“, построена през 1170 г., както и църквата „Св. Якоб“, също са част от интересната туристическата обиколка. Стигаме и до сградата на ъгъла на Breite Straße от 1535 г. – днес тя е ресторант с модерна кухня и историческа атмосфера, но преди тук се помещавала първата морска асоциация.

Гордостта на Любек са тримата жители на града, които са Нобелови лауреати – Томас Ман (писател), Вили Бранд (западногерманския канцлер) и Гюнтер Грас (писател).

Домът на Вили Бранд

Градът е бил дом и на поета Емануел Гайбел. Неговото стихотворение се превръща в химн на страната по времето на Хитлер.

Има много причини да посетите Любек, но най-важната е, че тук можете да усетите душата на Северна Германия!

Часовникът на катедралата отмерна времето, градът се променя, но запазва щипка вкус от всеки век.
Сподели публикацията