Slide
Slide
Slide
Slide

Букурещ. Тази вечер Румъния ще отбележи Нощта на музеите с рекорден брой събития – 311 в 217 музея в 82 населени места от 33 окръга на страната, съобщи БТА.

Музеят на румънските рекорди, Музеят на футбола, Националният исторически музей, Музеят на селото, Музеят на селянина, Националният музей за стари книги, Националният геоложки музей, Музей “Малкият Париж”, Музеят на парфюма, Астрономическата обсерватория са само част от обектите, които гостите и жителите на Букурещ ще могат да посетят напълно безплатно тази вечер. Изложби, интерактивни обиколки и много изненади очакват публиката, включително българските посетители.

Национален исторически музей на Румъния

Занаятчийски работилници за кожарство, тъкачество и обработка на глина ще има в Националния исторически музей на Румъния от 20:30 до 23:30 ч. Най-любопитните ще могат да видят на живо как се правят ризници и да се запознаят отблизо с облеклото и екипировката, специфични за даките и римляните. Ще се проведат и военни демонстрации, чрез които публиката ще има възможност да се запознае с римските бойни формации, но и с дакийските оръжия. Българските посетители ще имат уникалната възможност да се насладят на прочутото тракийско златно съкровище от Голямата (Омуртагова) могила край село Свещари, което в момента е изложено в музея в Букурещ.

Музей на футбола

Изненади има за българите и в Музея на футбола в румънската столица. От 20:00 до 02:00 ч. на 13 май те ще могат да разгледат колекцията, разположена на осем нива и площ от над 1500 кв.м. в реставрирана историческа сграда в Стария център на улица “Габровени” 24. Сред общо 271 предмета са фланелката на Христо Стоичков, която е носил през 1992 г. в Барселона, и тази на Роналдо в приятелски мач между Бразилия и Хаити през 2004 г.

Музей на румънските рекорди

Български следи ще открият посетителите и в Музея на румънските рекорди на “Улицата на парфюма” №25, където има български марки. Акцентът тази вечер обаче ще бъде върху тирбушоните – общо 30 000 на брой, вписани в Рекордите на Гинес. От 19:00 до 24:00 гостите ще могат да видят най-скъпия тирбушон, изработен от метална част от Стария Лондонски мост (построен през 1176 г. и разрушен през 1831 г.) и продаден на публичен търг за 77 700 долара, както и най-малкия тирбушон в света, който прилича на бижу и може да се види през лупа.

Музей “Малкият Париж”

Ако се отбият на ул. „Липскани“ 41 в Букурещ от 20:00 до 03:00 ч., любителите на отминали епохи ще могат да видят как е изглеждал градския живот на Букурещ, когато маниери, стил, житейски навици, език и литература са идвали от Париж.

Музей на парфюма

И обонятелната хронология в Музея на парфюма на улица “Каля Доробанцилор” 172 ще пренесе посетителите във времето, когато Букурещ е наричан “Малкият Париж”, а Румъния е вторият най-голям производител на парфюми след Франция. От 14:00 до 22:00 гостите ще могат да се потопят в ароматни спомени за Наполеон, Грейс Кели и Одри Хепбърн.

Сподели публикацията