Сахара – красива, дива и величествена, ето какви незабравими емоции може да ви предложи пустинята (снимки)
Сахара – красива, дива и величествена, ето какви незабравими емоции може да ви предложи пустинята (снимки)
Slide
Slide
Slide
Slide

Ерфуд, Мароко. За какво се сещате, когато чуете „Мароко“? Веднага започвате да си мислите за колоритния площад Джема ел-Фна, за Градината на Мажорел, за джамията Хасан II в Казабланка, за двореца Байя, за джамията Кутубия, за планинското градче Ифран, за морската перла Есауира, за розовия град Маракеш или за синьото градче Шефшауен, за модерния Рабат, за каньоните Тодра, за привлекателния Танжер, за атмосферата в медината във Фес или за кожената фабрика там, за високия Атлас, за водопадите Узуд, за берберите или за вкусната мароканска кухня?!?

Списъкът е толкова дълъг и шарен! Всяко едно от изброените неща може да ви потопи в автентичната атмосфера на съвременната дестинация, която ни се разкрива от модерните сгради, до древния начин на живот сред местните племена. Има обаче само една причина, заради която си струва да посетите Мароко, и това е пустинята Сахара!

Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

В следобедните часове на един майски ден пристигаме в Ерфуд – истински град-оазис насред Сахара. Хотелът ни е непосредствено до дюните Ерг Чеби – буквално сме телепортирани на друга планета. Всичко, което виждаме да ни заобикаля, е пясъчно море, което е готово да предложи едни от най-автентичните емоции насред пустинята. Оранжево-златистите дюни се издигат в живописната картина пред нас като огромни вълни.

Легенда разказва, че пясъчните дюни Ерг Чеби са били натрупани от Бог. Появили са се в отговор-наказание, заради отказ да бъде подслонен уморен пътник в пустинята Сахара. Местните считат, че това е като вид препятствие и урок, според който никога не трябва да се отказва помощ на закъсал или уморен пътник. Дюните Ерг Чеби са безспорно една от най-големите забележителности на Мароко.

Разходка с камили, посещение на оазиси, сафари в пустинята с ATV, срещи с номади и с представители на племето Гнауи – това е само малка част от незабравимите моменти в пустинята Сахара, която през последните години се превърна в топ туристическа дестинация. Суровата красота на горещата пустиня бързо грабва сърцата на пътешествениците с безкрайните си релефни и живописни пейзажи.

Сахара е красива, дива и величествена. Едновременно си някъде, но и никъде – странно е, че природата е създала и ежедневно променя дестинация с име, но без точен адрес! На коя дюна си? Къде си? Може би отговор на този въпрос знаят само местните! Пустинята е покрита с пясък и прах, докъдето погледът стига. Тук може да се натъкнете на оазис или парчета земя, които служат за дом на уседналите племена. Първото нещо, което направихме след настаняването си в хотела, е разходка с камили и кратка почивка на дюна – момент като от приказките „1001 нощ“. Уникално спокойствие, което само Сахара може да предложи!

Стигаме и до най-красивата емоция – карането на ATV в пустинята, което се оказва лесно и вълнуващо. Машините са автоматични! Необходимо е само да натискате газта, да следвате колоната и да не натискате рязко спирачките, за да не се обърнете. Професионалните водачи създават усещането за спокойствие в пясъчното море. Адреналинът е вдигнат на макс по време на сафарито ни с ATV до сърцето на пустинята, което е способно да налее бензин в кръвта дори и на туристи, които никога през живота си не са карали превозно средство!

Български туристи бяха тържествено посрещнати в Казабланка (снимки)
Българските туристи могат индивидуално или по двама да се качат на АТВ, а изживяването е една от най-големите и позитивни емоции, които човек може да получи

Срещата с уникалния релеф, който природата рисува като художник и ежедневно променя красотата на дюните с всеки повей на вятъра, са като среща с Господ – величествен момент, допълнен от скоростта на ATV-то, а емоцията заслужено може да носи короната за Царица на преживяванията в Мароко!

Да усетиш истински Мароко – с Мишо Иванов и Теди

Дестинацията предлага незабравима среща и във фабриката за фосили в Ерфуд, в която се обработват различни видове камъни, мрамор и фосили, типични за района. Тук, освен пясък от пустинята, има и много каменоломни и дълбоки мини.

Преди милиони години този район е бил дъно на океан и по тази причина все още могат да се намерят мрамори, минерали и фосили, които датират от преди 600 милиона години. Да, 600 милиона години! На тази възраст са медузи на пано, коeто чака своя нов собственик.

Местните ни представят качествени изработки на маси, мивки и много сувенири, по които ясно си личат фосилите, които са останки от растения или животни, умрели преди милиони години, а с течение на времето са се вкаменили.

Ерфуд е Раят на кралските фурми, град, използван от НАСА за опити, поради приликата на терена около него с четвъртата планета от Слънчевата система – Марс. Част от програмата ни е разходка с джипове в пустинята, която ни отвежда до скалиста зона в Сахара, която е богата на фосили в камъка.

Шефшауен – Синият град е част от програмата в Мароко на Exotic Holiday с Andalu Travel

Влизайки навътре в пустинята, гостувахме на фамилия номади, установили се далеч от цивилизацията, отседнали в хайми, заобиколени само от пясъци и камъни. Запознахме се с техния начин на живот, култура и обичаи. Домакините ни нагостиха с ядки и ароматен ментов чай, направен от домакинята на бивака.

Продължихме към изоставени оловни мини, където се насладихме на невероятна панорамна гледка между пясъчната и каменната пустиня (хамада), а очите ни стигнаха чак до земите на съседен Алжир.

Основателят на „Екзотик Холидей“ Красимир Златанов: Пътешествие между магията на Родопите и тайните на Изтока

Преминахме през изоставено от френския легион селище, за да стигнем до племето Гнауи, наследници на докараните с кервани от юг роби, които ни запознаха с традиционната музика на техните прадеди. Чернокожите Гнауи свирят на събори, като продължителните песни и танци водят до изпадане в транс, целта на което е лекуване от зли и нечисти сили.

В обедните часове на деня посещаваме и оазис с течаща вода. Това позволява на стопаните тук да отглеждат зеленчуци – пипер, лук, домати и др., под сянката на високите и многобройни палми.

И ако Сахара е във вашите планове за посещение, то бих ви посъветвал да не отлагате, а да го направите непременно в Мароко!

Пустинята Сахара е част от успешната програма на Andalu Travel в партньорство с българския туроператор Exotic Holiday.

Мароко Есен 2024 – от Имперските столици до загадките в Сахара

За още актуални новини, интересни интервюта и предложения за пътешествия в България и по света – присъединете сe във вайбър канала на Bgtourism.bg ТУК!

Готови ли сте за интересно приключение? Пустинята Сахара е готова да ви го даде!
Сподели публикацията