Рим, снимка Паулина Пимперова
Slide
Slide

Рим. От 1 юли входът в Пантеона в Рим ще стане платен и ще струва 3 евро. Това обяви италианският министър на културата Джулиано Санджулиано, според когото в най-посещавания музей в страната влизат всяка година 9 млн. души.

Така държавата ще получава 27 млн.евро, съобщи Novini.bg. 15 на сто от тях ще отиват за бедните, а с останалите средства ще се финансират дейности по поддръжката на музея.

Според министъра е правилно да се плаща влизането в Пантеона, защото така се прави и на много места в Европа, които предлагат много по-малко на посетителите.

“Швеция, която не искаше пари за музеите си, от тази година ги направи платени за гражданите. Това е начин и те да се образоват. Мотивът е и от етична гледна точка – нещо, което си струва, трябва да се плаща”, убеден е Санджулиано.

Министърът обяви и друга новост – от 16 юли от Рим ще тръгва директен влак до Помпей. Той ще стига до гарата пред археологическия парк и после ще връща туристите обратно.

Във влака ще може да се купят билетите за Помпей, ще има и видео, разказващо за историческите събития, свързани с изригването на вулкана.

Сподели публикацията