Slide
Slide
Slide
Slide

Истанбул. Хотелиерите в Турция вдигнаха цените си след балотажа на президентските избори, установи проверка на Bgtourism.bg. Увеличението през юни е поредно за годината, споделиха местни туроператори и екскурзоводи. Нощувките са поскъпнали с 30-40% спрямо септември м.г. Част от хотелиерите са повишили цените си със 100%. Причината за увеличението не е само обезценената лира, но и поскъпналите консумативи. Новите цени не са стреснали британските и италиански фенове, които през отминалия уикенд са напълнили хотeлите в централната част на мегаполиса за финала на Шампионската лига.

Снимки Руслан Йорданов

Преди Ковид-19 нощувката за двама със закуска в 4-звезден хотел, намиращ се в района на Лалели, струваше 55 евро. Стаята в хотела през януари т.г. се продаваше за 70 евро, през април за Фестивала на Лалето стигна 85 евро, а през юни вече е 90-95 евро. 3-звездните хотели са на цена около 70 евро за стая за двама със закуска. Българските туристи могат да се възползват от специалните пакетни цени на туроператорите, които са на база на дългосрочни партньорства и обеми.

В Гърция т.г. увеличението на цените на нощувките е между 20 и 50 на сто, а в България с 15-20%. Инфлацията обаче изяде увеличението на родните хотелиери, а в момента има оферти с отстъпки до 40% за Лято ‘2023 по родното Черноморие. Това ще позволи на отделни места българските туристи да почиват под цената от миналата година.

Турция продължава да бъде сред най-търсените и посещавани дестинации, независимо от поскъпването. Драстично през последните две години са увеличени цените на голяма част от продуктите и услугите. Кафето в заведенията вече струва 65-70 лири. Чаят е 25 лири, бирата на места е по 95 лири, кочан царевица струва 20-30 лири, след като се продаваше по 4-5 лири преди два сезона.

Сподели публикацията