Slide
Slide

София. По-добра туристическа година у нас очакват от обединение „Бъдеще за туризъм“. Политическата ситуация у нас и безснежната зима не работят в полза на сектора, коментира пред БНР Павлина Илиева.

Изминалата година беше изключително натоварена за туроператорите заради мерките, свързани с коронавируса и войната в Украйна, посочи тя в предаването „Хоризонт за вас“.

Премахването на мерките и двете години на изолация отприщиха желанието на хората да пътуват. Годината беше силна за изходящия туризъм, но за входящия не беше толкова успешна“

Ковид доведе до ситуация, в която се промениха традиционни маршрути, посочи тя.

“Предполагам, че през 2023 година също ще бъдат различни. Пазарът се измени доста сериозно. Автобусните екскурзии се възстановиха последни и близките дестинации бяха достъпни по-трудно. Чартърите за по-далечните бяха възможни. Наблюдавахме феномени от рода на 13 чартъра за Занзибар. Имаше добър сезон за Египет и Йордания, както и за Малдиви и Сейшели. За Нова година имаше добра запълняемост на чартърите за Тайланд и за Лапландия.

Това лято имаше чартъри до гръцките острови. Италия се възстанови като дестинация. Наблюдава се също силна посещаемост на Южна Америка. Много силни са и круизните пътувания“.

Павлина Илиева и колегите й от „Бъдеще за туризъм“ са оптимисти за настоящата година.

„Надяваме се да е по-добра от предходната. Все пак имаме предвид, че има икономическа и енергийната криза, както и война в Украйна. За изходящия туризъм очаквам, че ще отпаднат всички ковид ограничения, особено в посока Азия, която е предпочитана от българския турист“.

Рекламата на страната ни все пак проработи, смята Илиева.

„Имаше резервации за зимните курорти, но в момента няма сняг. Надявам се през януари и февруари да може да се навакса. За летния сезон очаквам да възстановим пазари като Германия, Англия, Полша и Чехия“.

Политическата нестабилност в страната влияе пагубно на туризма, отчете тя.

“Живеем ден за ден и оцеляваме, но това не означава, че се развиваме. Без стабилно правителство не се решават проблемите на сектора. Изоставаме с години от това, което се случва в момента в Европа“.

Павлина Илиева посочи и ключовите за бранша приоритети.

Изграждане на гаранционен фонд и сформиране на контролен орган. Сивият сектор е със сериозен процент“.

Сподели публикацията