Белица. Паркът за мечки край Белица ще бъде отворен за посетители на 10 април, каза за БТА ръководителят на гледачите в мечия парк Калина Вълчинкова.

Всички 18 мечки в парка са будни, от днес дори и Йета, при която зимният сън продължи най-дълго, вече е започнала да излиза от бърлогата си. Това беше последната мечка в хибернация в парка, така че официално всички са будни, посочи Вълчинкова.

Въпреки ниските температури в последните дни, мечките не са се прибрали по бърлогите си за втори зимен сън. Около седмица или две след излизане от хибернация обаче те все още са по-летаргични и предпочитат да си поспиват, допълни ръководителят на гледачите.

В началото на пролетта менюто на обитателите на мечия парк се състои основно от зеленчуци, кореноплодни растения, риба и ядки. Това, с което се хранят мечките в дивата природата в този период, са основно тревисти растения и каквото успеят да намерят, затова и диетата на мечките в парка е основно от зеленчуци, за да бъде тя максимално близо до естественото меню за вида им в природата, каза още Калина Вълчинкова.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA