Очакваме новият зимен сезон да е по-силен от миналогодишния, каза министърът Зарица Динкова в Банско
Очакваме новият зимен сезон да е по-силен от миналогодишния, каза министърът Зарица Динкова в Банско
Slide
Slide
Slide
Slide

Банско. С бизнеса сме оптимистични, очакваме един по-силен сезон от миналата година, каза министърът на туризма Зарица Динкова при откриване на зимния сезон в Банско. Министър Динкова коментира, че сезон 2022/2023 г. е бил с 13 % по-силен от зимния сезон през 2019 г. и с 1,8 млн. регистрации, съобщи БТА. Климатичните условия предлагат добър сезон, а и записванията сочат много добра перспектива, каза още министърът на туризма.

Във връзка с конфликта в Държавата Израел и липсата на израелски туристи, министърът коментира, че израелският пазар е важен за България както за зимния, така и за летния туризъм. Първоначалната подготовка беше за силно присъствие на израелски туристи, каза още Зарица Динкова и допълни, че маркетинговата кампания е пренасочена към съседните ни държави, организирано е силно присъствие във Великобритания и скандинавските пазари, които, по думите на министъра на туризма, трябва да се разработват „изключително целенасочено, включително за летния туризъм“.

На пресконференция след официалния старт Динкова каза, че има идея за изработване на пътна карта за устойчив туризъм, по която ще започне работа още през януари 2023 г.

На журналистически въпрос за изграждане на кабинкови лифтове, министър Динкова каза, че това са едни от най-екологичните средства за този спорт, а туризмът става все по-конкурентен. Темата включва както устойчивото развитие, така и развитието на местните общности и опазването на природата, допълни Зарица Динкова.

Сподели публикацията