Венеция забрани туристически групи над 25 души
Венеция забрани туристически групи над 25 души
Slide
Slide
Slide
Slide

Венеция. Венеция ще забрани високоговорителите и туристическите групи от над 25 души, за да намали въздействието на масовия туризъм върху италианския град. Новите правила ще влязат в сила от юни 2024 г., съобщи БНТ, позовавайки сe на БГНЕС.

Използването на високоговорители е забранено, тъй като те могат да “предизвикат объркване и безпокойство”.

Свръхтуризмът е широко признат като спешен проблем за града на каналите, който е едно от най-посещаваните места в Европа.

През септември Венеция одобри пробното въвеждане на такса от 5 евро за дневните посетители.

Градът е с площ от едва 7,6 кв. км, но през 2019 г. е посрещнал почти 13 млн. туристи, по данни на Италианския национален статистически институт. Очаква се броят на посетителите да надхвърли нивата отпреди пандемията през следващите години.

По-рано тази година ЮНЕСКО заяви, че градът трябва да бъде добавен към списъка на застрашените обекти на световното културно наследство, тъй като въздействието на изменението на климата и масовия туризъм заплашват да предизвикат необратими промени в него.

През 2021 г. на големите круизни кораби беше забранено да влизат в историческия център на Венеция през канала Джудека, след като един кораб се разби в пристанището. Критиците твърдяха, че корабите причиняват замърсяване и подкопават основите на града, който страда от редовни наводнения.

Сподели публикацията