Slide
Slide
Slide
Slide

София. С единодушие на 30 декември 2023 г. късно вечерта Съветът на Европейския съюз взе решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство с отпадане на контрола по вътрешните въздушни и морски граници от 31 март 2024 г.

„Присъединяването на България към Шенгенското пространство е национален приоритет и ангажимент съгласно Договора ни за присъединяване към Европейския съюз. Благодаря на правителствата, които са работили за напредък за постигане на този приоритет. Бих искала специално да благодаря на Бойко Борисов за всеотдайната и последователна работа по темата, на парламентарните групи, подкрепящи правителството, на българските евродепутати. Моята позиция по темата и принос за постигане на тази цел е от над 10 години – като член на Европейския парламент, на Европейската комисия, като вицепремиер и министър на външните работи“, заяви по повод решението на Съвета вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Тя посочи, че  България показва ежедневно ключовата си роля в опазването на външните граници на Европейския съюз и подчерта,че страната ни разполага със силна система за управление на границите, която допълнително засилва сигурността на ЕС.

„ Благодаря на екипа до мен за нелеките преговори и преодоляването на трудните, изглеждащи обезкуражаващо понякога, моменти. Оценявам перфектната ни координация и убедителни резултати с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, на който ще продължа да разчитам“, каза още Габриел.

„Благодаря на държавите членки на ЕС, на Европейската комисия, на Европейския парламент, на Испанското председателство на Съвета на ЕС, на Генералния секретариат и на Правната служба на Съвета.Благодаря, че работихме заедно и в тези празнични дни, за да постигнем напредък по важен национален приоритет за България“, заяви вицепремиерът.

 „В  дипломацията се казва, че добър компромис е този, в който и двете страни не са доволни изцяло. Вярвам, че преговори водени от защита на националния интерес, не можеха да имат различен резултат. Нека направим така, че с взаимно доверие и общи действия, 2024 г. да бъде водена от общоевропейския интерес. С приемането на сегашното Решение на Съвета на ЕС, България става пълноправен член на Шенгенското пространство с поетапно отпадане на контрола по различните видове граници – от края на март 2024 г. ще отпадне контрола по въздушните и морски граници. През 2024 г. ще продължим да работим заедно и за последващо отпадане на контрола по сухопътните граници“, допълни Мария Габриел.

Сподели публикацията