Летище Варна, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
Slide
Slide

Букурещ. Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г., съобщи Министерството на вътрешните работи на Румъния на своя официален сайт в интернет. Северните ни съседи посочват, че е постигнато политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на пространството с Румъния и България.

Очаква се Румъния и България първо да влязат с въздушните и морски граници, а през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници, като перспективата е 2025 г.

„След 13 години Румъния най-накрая ще влезе в Шенген! Имаме политическо споразумение по този въпрос! От март следващата година румънците ще се възползват от предимствата на Шенгенското пространство по въздух и море. Значението на пристанище Констанца ще нарасне значително. Също така съм убеден, че през 2024 г. ще приключим преговорите и за сухопътната граница.Благодаря на всички замесени и най-вече на колегите в това правителство, които продължиха усилията, въпреки че миналата година вратата на Шенген изглеждаше напълно затворена!”, написа в официалния си профил във Фейсбук премиерът Марчел Чолаку.

Материализирането на политическото споразумение в решение изисква съгласието на всички държави членки на ЕС – процедурна стъпка, която ще продължи на 28 декември 2023 г., съобщават румънските медии. Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави членки на ЕС, както и техните асоциирани съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Сподели публикацията