През 2023 г. Кипър отчита ръст както на туристите, така и на приходите от туризъм
През 2023 г. Кипър отчита ръст както на туристите, така и на приходите от туризъм
Slide
Slide
Slide
Slide

Ларнака. Тази година Кипър регистрира увеличение както на туристите, така и на приходите от туризъм, предаде за БТА кипърската агенция КНА, цитирайки заместник-министъра на туризма Костас Кумис.

По думите на Кумис следващия месец представители на Министерството на туризма ще посетят Финландия, Швеция и Франция, за да се свържат с ключови играчи на световния пазар.

Освен това Кумис и Мария Курупи, старши директор по комуникациите на „Хермес Еърпортс“ (Hermes Airports), отбелязаха, че полетите до кипърските летища са засегнати от проблема, възникнал вчера в системата за контрол на въздушното движение във Великобритания, който доведе до закъснения и отмяна на 6 полета до Ларнака и 4 полета до Пафос, които обаче се очаква да се осъществят по-късно днес.

На въпрос за перспективите пред туризма в Кипър през 2023 г. заместник-министърът каза, че тази година е регистрирано „значително увеличение от около 27% на туристите и забележимо увеличение от около 34% на приходите“.

В кулоарите на семинар в Ларнака, организиран от Асоциацията на кипърските туристически фирми (ACTE), Кумис добави, че „очакваме тази тенденция да продължи през септември и до средата на октомври“ и подчерта, че „като Министерство на туризма следим пазара минута по минута и се стремим към възможно най-добри резултати.“

Той добави, че Кипър продължава да участва в туристически изложения, но „същевременно има нужда от редовна комуникация с ключовите играчи на световния пазар” и затова през втората седмица на септември „ще пътуваме за срещи във Финландия и Швеция, а след това е планирано посещение във Франция за много важно изложение”.

През последните години френският пазар е във възходяща тенденция по отношение на Кипър, каза Кумис, „и специално тази година има значително увеличение, което приветстваме.”

Той каза също, че миналия май Кипър е подписал меморандум за сътрудничество с Гърция и Ливан; „тримата министри на туризма поддържат комуникация и е много вероятно през октомври да имаме съвместна среща“, добави той.

От своя страна, Курупи каза, че „август изглежда приключва като най-добрия месец в историята на кипърските летища”.

Тя каза, че се очаква месецът да приключи „с около милион и половина пътници и тези резултати са много положителни, тъй като изглежда, че числата се движат над нивата от 2019 г.“.

В отговор на въпрос относно проблемите, възникнали в системата за контрол на въздушното движение на Великобритания, заместник-министърът на туризма на Кипър Костас Кумис заяви, че според „предварителната информация има предположения за кибератака, която е засегнала системите за контрол на въздушното движение на Великобритания, Италия и други страни, тъй като тези системи са взаимно свързани.”

За съжаление, продължи той, „ние също бяхме засегнати от този проблем, тъй като някои полети бяха отменени, а редица полети бяха със значителни закъснения“. Кумис каза, че правителствата на Великобритания и на Италия са обявили, че проблемът е решен и се надява, че няма да се повтори скоро.

Освен това той отбеляза, че „британският пазар е най-важният туристически пазар за Кипър и за съжаление голям брой полети бяха засегнати от проблема“.

От своя страна Курупи каза, че „проблемът е решен за няколко часа и полетите от Великобритания са възобновени. Въпреки това няколко полета са засегнати както в Кипър, така и в други страни.”

Тя добави, че „за летище Ларнака са засегнати общо 24 полета, от които шест са отложени за днес. Освен това, след като проблемът беше решен, няколко закъснели полета излетяха от британски летища”.

Тя каза още, че „за летище Пафос са засегнати общо 21 полета, с четири отложени полета. Те са пренасрочени за днес.“

Сподели публикацията