Догодина през летищата на Европа ще преминат повече пътници от преди пандемията, според летищните оператори
Догодина през летищата на Европа ще преминат повече пътници от преди пандемията, според летищните оператори
Slide
Slide
Slide
Slide

Истанбул. Летището в Истанбул за пореден път спечели титлата на най-натовареното летище в Европа, съобщи БНР. Призът е в резултат на средния брой дневни полети, в периода 14-21 август, цитиран в доклада на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол).

Според доклада, летището, което започна да функционира на 95-ата годишнина на Турската република през октомври 2018 г., може да се похвали със средно 1517 полета на ден през посочения период.

Според последния доклад на Евроконтрол, летището е засенчило останалите, като си е осигурило първото място по обем на полетите. В непосредствена близост до него се нареждат летище Схипхол в Амстердам със средно 1368 полета дневно и летище Шарл дьо Гол в Париж с 1338 полета.

Летището в Истанбул успя да се превърне в един от най-важните транзитни центрове в авиацията, откакто беше официално открито през 2018 г., преди да започне да функционира пълноценно през април 2019 г.

То отразява превръщането на Истанбул, най-големия град в Европа, разположен на границата между Европа и Азия, в основен регионален транспортен център.

Сподели публикацията