Летище Истанбул/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Истанбул. Летището в Истанбул за пореден път спечели титлата на най-натовареното летище в Европа, съобщи БНР. Призът е в резултат на средния брой дневни полети, в периода 14-21 август, цитиран в доклада на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол).

Според доклада, летището, което започна да функционира на 95-ата годишнина на Турската република през октомври 2018 г., може да се похвали със средно 1517 полета на ден през посочения период.

Според последния доклад на Евроконтрол, летището е засенчило останалите, като си е осигурило първото място по обем на полетите. В непосредствена близост до него се нареждат летище Схипхол в Амстердам със средно 1368 полета дневно и летище Шарл дьо Гол в Париж с 1338 полета.

Летището в Истанбул успя да се превърне в един от най-важните транзитни центрове в авиацията, откакто беше официално открито през 2018 г., преди да започне да функционира пълноценно през април 2019 г.

То отразява превръщането на Истанбул, най-големия град в Европа, разположен на границата между Европа и Азия, в основен регионален транспортен център.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA